Учени от Англия възлагат големи надежди, че са близо до откриване на лечение на оплешивяването, информира BBC. Изследвания на професори от Университета в Манчестър разкрили много добър ефект върху космените фоликули, стимулирани да растат, благодарение на лекарство против остеопороза, съобщава vesti.bg

Биолозите забелязали, че медикаментът съдържа съединение, което търси и блокира протеина, действащ като спирачка на растежа на косата и който играе важна роля в оплешивяването.

Информация за това публикува научното издание Plos Biology. По време на лабораторните изследвания са тествани космени фоликули от скалпа на повече от 40 мъже с оплешивяване.

Терапия с чесън бори рак и диабет

Първоначално учените използвали имуноподтискащо лекарство - циклоспорин А, влязло в употреба от 1980 г. досега като превентция против отхвърляне на трансплантиран орган и намаляване симптомите на автоимунно заболяване.

Те установили обаче, че медикаментът влияе върху дейността на протеин SFRP1 - ключов регулатор, засягащ много меки материи в човешкото тяло, сред които и космените фоликули. Заради страничните си ефекти циклоспорин А (CsA) е определен като неподходящ за лекуване на оплешивяването.

Доказаха кой е най-ефективният чай за отслабване

Затова екипът от Университета в Манчестър потърсил друго лекарство, което ще блокира протеина, спиращ растежа на косата и учените открили, че WAY-316606 се справял много по-добре с тази задача.

Главният ръководител на изследването д-р Нейтън Хокшоу твърди, че "именно WAY-316606 може да повлияе много на хората, страдащи от оплешивяване".

Пред BBC д-р Хокшоу е подчертал още, че експерименталното лечение би било необходимо, за да стане ясно ще даде ли ефект и ще успее ли да помогне на хората с подобен често срещан проблем.
Към момента са разработени само два вида лекарства срещу оплешивяване:
- миноксидил - за мъже и жени;
- финастерид - само за мъже.

Британската служба по здравеопазване (NHS) обаче не разрешава разпространението им, защото водят до странични ефекти. Не само - лечението с микоксидил или финастерид невинаги е ефективно, затова пациентите често се насочват към процедура по присаждане на коса.