Акад. Ангел Гълъбов е роден на 15 февруари 1939 г. През 1962 г. завършва Висшия медицински университет в София. Той е микробиолог, доктор на медицинските науки. От 2004 година е член-коресподент на БАН и директор на Института по микробиология към БАН. Професор е по вирусология. Експерт е по вирусни инфекции към Световната здравна организация. Вписан е в Златната книга на изобретенията в България с десетки постижения в областта на антивирусните средства. Експертът отговаря на актуални въпроси за грипната епидемия в интервю за "Труд".
– Акад. Гълъбов, какво е специфичното за грипа, който циркулира тази зима?
– Няма нищо специфично. В 99 на сто от случаите доминира щам, който носи названието „AH3N2 – Хонконг.“ Има съвпадение с името на първия вирус, изолиран през 1968 г.. Близо половин век той доминира и е причина за заболеваемост при над 93-94% от случаите в цял свят. Това, което върлува у нас в момента е последен негов вариант. Грипните вируси мутират непрекъснато в резултат на което се получават малки изменения на външната обвивка на вируса.


– Какво става с ефективността на противогрипните ваксини, когато се появи нова разновидност?
– Този въпрос е решен. Целият свят е покрит от лаборатории на СЗО, които контролират циркулацията на вирусите. Тези, които са били в южното полукълбо, се прехвърлят в северното. Никога досега не е имало грешка в състава на ваксините. Те се обявяват февруари/март за северното полукълбо и са валидни за следващия есенно-зимен сезон.

– На какво се дължат измененията или мутациите на вирусите?
– Става въпрос за малки промени в генетичния апарат на тези вируси по неизвестни причини. Не е много ясно и какво се случва с грипните вируси в междинния период, между сезоните. Очевидно са сред хората, но какво точно става с тях, засега не е изяснено.

– Какви усложнения може да причини грипният вирус, който в момента се разпространява? 
– Разлика по вида на клиничната картина няма. Първо грипните вируси се размножават в белите дробове – в носните ходове, бронхите, бронхиолите и самите дробове. При взаимодействието с имунната система, локализирана в тази област, в поразените от вируса клетки се отделят вещества, които преминават в кръвта и поразяват мембраните на малките кръвоносни съдове. По тази причина редом с пораженията в белите дробове се появяват поражения и в много други органи. Грипът е заболяване на цялото тяло. Може да бъде поразен сърдечният мускул, да се стигне до тежък миокардит и човек да загине от това. Може да бъде поразен мозъкът – мозъчните съдове; средното ухо – много често; могат да бъдат засегнати някои жлези с вътрешна секреция. Това се нарича оксидативен стрес. Картината на развитието на заболяването у човека при грип върви в две паралелни направления, които са следствие едно от друго. Едното е вирусното размножаване, което става в белите дробове, а другото – оксидативният стрес. Затова грипът се отличава от другите заболявания на дихателните пътища с вирусни причинители, при които няма данни за оксидативен стрес. При тях основно доминират пораженията в белите дробове – аденовируси, парагрипни вируси и т.н. Грипът е много по-сериозно заболяване, което започва внезапно и в началото има прояви на оксидативен стрес – вирусът вече се е разпространил, но все още няма поражения на дробовете. След ден-два започва суха кашлица и може да се стигне до бронхопневмония като усложнение.

– Специалистите непрекъснато напомнят, че грип с антибиотици не се лекува. Какъв е нужно да предприемем при симптоми на грип?
– Вирусите не са чувствителни на антибиотици. Антибиотиците поразяват бактериите, нямат никакъв ефект върху вирусите и могат да се предпишат само ако лекарят прецени, че се е развила бронхопневмония, която често е смесена – вирусно-бактериална. Тъй като тя е едно от честите усложнения при грип, лекарят може да разпознае състоянието и да приложи лечение. Но да се приема антибиотик профилактично, е абсурд. Има терапия на грипа, която е много добре формулирана. На първо място – прилагането на химиотерапевтици. Това понятие е въведено при злокачествените заболявания много по-късно, отколкото при заразните болести. Химиотерапия на вирусните инфекции, както и на бактериалните инфекции и на паразитните заболявания, означава атакуване на вируса/паразита/бактерията избирателно – снаряд срещу агресора.

– Какви са тези препарати?
– Химиотерапията на вирусните инфекции, или т.нар. противовирусни вещества, са две групи. Едната включва препарати, които водят до промени в клетките, поразени от вируса. В резултат на това вирусните частици не могат да излязат от засегнатите клетки и вирусното размножаване спира. Това са вещества с търговски наименования реленца и тамифлу. Другата група са т.нар. N2-блокери – ремантадин и амантадин. Тези вещества имат отношение към един белтък, който се среща при грипни вируси тип А. От този тип са видовете „Хонконг“, причиняващи около 96% от заболяванията от вируси. Те също спират размножаването на вируса, но от тип А, не са ефективни при тип В. За съжаление поради дългогодишното им неправилно прилагане (включително в храната на домашни птици в Югоизточна Азия за предпазна мярка срещу птичи грип) към тях щамовете развиха резистентност и това е проблем. Тези вещества сега са слабо ефективни. Трябва винаги да се изпитва циркулиращите вируси към какво са чувствителни.

– Направено ли е това у нас?
– Знаем към какво са чувствителни тези щамове, които в момента циркулират – към тамифлу и реленца. Това е първият компонент на терапията. Тя трябва да започне през първите два дни. Заедно с това трябва да се прилагат и вещества, които неутрализират оксидативния стрес. Най-добре е да се взима витамин Е след пубертета и витамин С в големи дози от 500 мг – т.е. да се атакува размножаващият вирус и да се потискат неблагоприятните процеси в организма с антиоксиданти. Трябва да се прилага и имуномодулатор, който стимулира имунната система, има различни продукти. Прилагат се и симптомопотискащи препарати.

– Чу се твърдение, че грипният щам може да се кръстоса с този на птичи грип у човека в много опасна комбинация. Това изобщо възможно ли е?
– Това е пълна измишльотина. Подобно кръстосване, за каквото говорите, може да се случи само на определени места в света, и то става единствено в организма на свинята, тъй като тя е генетичен смесител. Само на някои места, където има голямо струпване на свине и птици, като Югоизточна Азия, ако в организма на свинята попаднат човешки и птичи вирус, може да стане генетично смесване. Това е изключителна рядкост. Подобни изказвания за България са от хора, които нямат представа от вирусология. За съжаление има други подобни слухове у нас. Ние, както и някои бивши съветски републики, сме рекордьори по пропаганда срещу ваксините. Ваксината е едно от слабите ни места. Това е много важно средство в сферата на профилактиката, а при децата се поставя на два пъти, тъй като организмът им се развива.

– Какви са общите симптомите при клиничната картина на грипа?
– Вирусът, който циркулира, удря внезапно и започва с висока температура още първата вечер. Протича с болки в мускулите, главоболие, болки в очните ябълки и чак на втория-третия ден се развива суха кашлица.