Ракът на гърдата е един от най-смъртоносните и все по-често появяващи се видове рак. Никоя жена не е застрахована, независимо дали е в млада, средна или напреднала възраст. За да се предпазим от рак на гърдата можем да променим някои навици в живота си, пише az-jenata.bg.
Взимане на малки дози аспирин
Изследванията са доказали, че малките дози аспирин дневно намаляват сърдечносъдовия риск. Проучвания за влиянието на аспирина в превенцията на рак на гърдата потвърждават положителното му действие и срещу коварната болест.

Калифорнийски учени са установили, че рискът от рак на гърдата намалява с около 16% при редовно поемане на малки дози аспирин на ден.

Въздържание от алкохол
Ползите от алкохола са противоречиви. Привържениците му смятат, че една или две чаши вино на ден имат позитиви за здравето. Но съществуват изследвания, които сочат, че жените, пиещи средно около 14 питиета на седмица (тоест по 2 чаши алкохол на ден) имат с близо 35% по-висок риск от рак на гърдата.

Спиране на хормонални таблетки
Противозачатъчните хапчета водят до повишаване риска от рак на гърдата при продължителен прием. Другите видове хормонални терапии също са рискови, включително тези за контрол на симптомите при менопауза.

И това е интересно - Ето с какво трябва да се хранят жените според възрастта си - още по темата четете на най-добрия здравен сайт zdrave.to

Замърсяването на въздуха
Жените, живеещи в райони със замърсена околна среда и мръсен въздух са с по-висок риск от развитие на злокачествени тумори на млечната жлеза. Най-добрата превенция е животът в незамърсени райони, както и наблягането на зелените източници на енергия, ползването на пречистващи системи, които намаляват риска от злокачествени изменения и вродени дефекти.

Спрете да седите дълго време
Звучи невъзможно, особено за хората, работещи на бюро в седнало положение, но е факт. Продължителното седене има пагубни ефекти върху здравето и води до множество смъртоносни заболявания, сред които и рака на гърдата.

Не избягвайте кърменето
Ако сте бременна или ви предстои да заченете, помислете сериозно за кърменето. Не се отказвайте от него в името на красотата на гърдите си. Кърменето е процес, който има огромно значение за бебето и вашето здраве. То балансира хормоналните процеси в тялото на бебето и майката и предпазва от злокачествени промени във функционалната тъкан на млечната жлеза.