Змиите са едни от най-страшните врагове на човека в природата. Затова може да се изненадате да научите, че 85% от видовете змии в света не са отровни. Всъщност, от 2700-те известни вида влечуги, само около 30 представляват някаква заплаха за нас.

Като имаме предвид какви щети може да нанесе едно ухапване от отровна змия обаче, не е чудно, че малцината „нарушители“ дават лошо име на всички останали.

Голяма опасност надвисна над България! Жена от Бургаско е болна от страшен вирус - убиец

Да вземем например змията Daboia russelii – усойница, която се среща в Индия и околните страни. Всяка година представителките на тази порода стават причина за хиляди смъртни случаи, пише IFLScience.

Между 6 и 8 часа сън на вечер предпазват сърцето

При ухапване от толкова отровна змия в засегнатото място веднага се усеща остра болка. Кръвното налягане пада, а кожата и мускулите край ухапването могат да започнат да умират (състояние, известно като некроза). При почти една трета от нелекуваните с противоотрова случаи започва съсирване на кръвта, което причинява бъбречна недостатъчност и спиране работата на други важни органи. Крайният резултат може да е смърт.