Каква по-добра новина за всички, които обичат да си похапват! Мечтата да можем да се храним, без да се притесняваме за теглото си, се оказва реалност. Има няколко храни, които учените проучват задълбочено, и за които доказват, че няма как да прекалим с тях.
Според специалистите можем да си позволим да консумираме колкото пожелаем количества от тези храни и това няма да повлияе негативно фигурата ни.

Научните доказателства зад това твърдение произлизат от факта, че тези храни са богати на фибри и едновременно с това имат много нисък гликемичен индекс. 

Това им дава 2 предимства:

Засищат добре и за дълго и няма опасност да прекалим с приема им;
Не повишават рязко кръвната захар и няма опасност калориите, които носят, да се трансформират и складират като излишни мазнини;
 
Храните, отговарящи на тези изисквания, не са никак малко. В допълнение, повечето то тях са богати и на редица полезни вещества, които допълват здравословните им ползи.

Варени картофи
Картофите обикновено отпадат от всяка диета за отслабване, но тук има една интересна особеност. Приична за това е, че в над 90% от случаите консумираме картофите пържени, т.е. във възможно най-вредната им форма. На другия полюс са варените картофи. Трансформираната скорбяла в тях изпълнява роля, близка до тази на разтворимите фибри – усвоява се бавно и в малки количества и държи ситост. Най-позитивен е ефектът, когато варените картофи се консумират студени.

Четете още полезни режими и диети на zdrave.to.

Яйца
Демонизирани в миналото, днес яйцата се препоръчват като засищаща и здравословна храна. Ползите идват не само от самите яйца, а и от начина, по който те повлияват цялостно храненето. Проучвания показват, че хората, които закусват с яйца, усещат дълга ситост и значително намаляват дневния си калориен прием. Така рискът от натрупване на излишно тегло е минимален, особено при физически активните хора.

Риба
В списъка със засищащи, бедни на въглехидрати и богати на протеини храни челно място заема и рибата. И тук проучванията сочат, че когато в едно ядене включим рибен продукт, със следващото хранене приемаме много по-малко калории от обикновено. Този ефект невинаги се усеща, но заслужава внимание в дългосрочен план.

Съществува ли магическо отслабване? 5 истини за фет бърнърите

Крехки меса
Неизменна част от всяка протеинова диета, крехките меса са сред най-засищащите храни, които не само не крият риск от затлъстяване, но и помагат за намаляване на теглото. Установено е, че хранещите се с пилешко или пуешко месо на обяд, приемат с поне 12% по-малко калории с вечерята си. Комбинирани с пресни зеленчуци менютата, съдържащи крехки меса, не крият риск за теглото.

Пуканки
Важно уточнение – домашно приготвените, а не тези от типа на полуфабрикатите. Пуканките са чудесен пример за пълнозърнест продукт, съдържащ много фибри и засищащ задълго глада. Заемат много място в стомаха и са бедни на калории. Колкото повече пуканки хапваме, толкова по-малко място и апетит за други храни имаме – риск от затлъстяване в такива случаи почти няма.