Какво е глутен?

Глутенът е протеин, който се съдържа в зърнени храни като пшеница, ечемик, ръж и в кръстоската между пшеница и ръж, наречена тритикале (wikipedia), пише stanimirmihov.com.

Името му идва от латинската дума „лепило“, тъй като именно глутенът дава лепкавата консистенция при смесването на брашно и вода.

Глутенът се състои от два белтъка: глиадин и глутенин. Те изграждат около 80% от белтъка в житното зърно и са главната причина за развитието на глутенова непоносимост.


Как да се грижим за очите при работа с компютъра

Глутен – вреден ли е?

Предвид зачестилите предупреждения за негативен ефект от консумацията на храни с глутен, няма как да не си зададем този въпрос. А от тук дали не трябва да се откажем съвсем от приема му или поне да ограничим консумацията.

Основният проблем при приема на глутеносъдържащи продукти е, че те са по-трудни за усвояване от организма.

Протеинът глутен се разгражда бавно и точно това е причина приемът на глутенови храни при някои хора да разстройва храносмилането им и добрата кондиция като цяло.

В тези случаи говорим за непоносимост към глутена.

Българин пребори рака с биомагнитна терапия и диета

Трябва да сме наясно, че в много от полуготовите или готови храни се добавя глутен, за да се подобрят вкусовите им качества. Това води до неосъзнато и неконтролирано консумиране на глутен и създава риск от глутеново пренасищане.

Решението?  Четете внимателно етикетите и описанието на съдържанието на продуктите, които купувате. Отделете време, за да прецените ползата и потенциалната вреда от храната, която приемате.

Непоносимост към глутен и симптоми

Глутеновата непоносимост е една от най-често срещаните алергии.

Хранителни алергии се характеризират със свръхчувствителна реакция на организма и обикновено се разделят на  хранителна алергия, хранителна чувствителност и хранителна нетолерантност. Важно е да отбележим, че при третия вид не се включва намеса на имунната система. Независимо от това обаче, реакцията, която възниква от невъзможността на организма да разгради определена храна, също спада към хранителните алергии.

Прочетете повече за признаците, които показват, че имате непоносимост към глутен на zdrave.to