Оказва се, че освен прекомерната употреба на сол в храната, дефицитът й също може да причини инфаркти. Бившият председател на Световната сърдечна федерация проф. Салим Юсуф предупреди, че препоръчваното като здравословно дневно количество сол е много ниско и това увеличава риска от инфаркти, съобщиха в. "Дейли експрес" и в. "Дейли мейл", предаде Дарик.
Препоръката на проф. Юсуф за завишаване на дневното количество сол се основава на доклад на работна група от експерти от няколко международни организации, публикуван в европейското списание по сърдечно здраве "European Heart Journal", който обръща внимание върху потенциалната опасност от твърде занижения прием на натрий.

Специалистите призовават за допълнителни изследвания, защото според тях намаляването на солта до сега препоръчваното количество е с "неясен ефект" за сърдечното здраве.

При количество под 3 грама натрий дневно се нарушава естественият баланс на тялото и се увеличават инфарктите и сърдечната недостатъчност, както и смъртността. В препоръчваното количество от 3 до 6 грама сол, натрият е под тази граница.

Според проф. Юсуф дневното количество сол трябва да е между 7,5 и 12,5 грама, което е равно на 3 до 5 грама натрий.

Диетоложката Алисън Тедстоун обаче не е съгласна с тази препоръка, защото така има опасност от повишаване на кръвното налягане и оттук на риск от сърдечносъдови заболявания, инсулти и инфаркти.  

Източник: inews.bg.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ ВАЖНИ И ЦЕННИ СЪВЕТИ САМО В НАЙ-ПОЛЕЗНИЯ ЗДРАВЕН САЙТ ZDRAVE.TO