Мъжете са изложени на по-голям риск да развият диабет, ако съпругата им страда от затлъстяване, но в същото време жените, живеещи с мъже с наднормено тегло, не са изложени на такъв риск, пише брианското издание „Дейли Телеграф“ (The Telegraph).
Първото по рода си проучване за ефекта на съпружеското затлъстяване по полов признак, показва, че съпрузите са с 21% по-голяма вероятност да развият диабет от тип 2, главно защото споделят лошото хранене и лошите навици относно физическата активност на нежната си половинка.
Въпреки това учените зад изследването не могат да обяснят защо обратното не се получава по същия начин. Сега те призовават мъжете на 50 и повече години, които живеят със затлъстели жени, да се изследват за болестта.


Проучването, представено на годишната среща на Европейската асоциация за изследване на диабета, открива доказателства, че хората на възраст над 55 години, чийто партньор е диабетик са с по-голяма склонност да затлъстяват.

И това е интересно: Есенната депресия ни докарва повишен апетит - четете тази и още полезни новини на zdrave.to

Вече е известно, че хората със затлъстяване или семейна анамнеза за диабет тип 2 са в много по-голям риск да развият заболяването. Но до този момент специфичният полов ефект на съпружеското затлъстяване извън собственото затлъстяванеотносно риска от диабет, беше неясен.