Известно е, че някои навици като пушенето и преяждането, са вредни. Има обаче други вредни навици, които са по-малко очевидни, изглеждат безобидни и дори минават за полезни. Нека видим списъка, съставен от Bright Side, цитиран от obekti.bg.

Да потискаш кихавиците

Когато затваряме устата и притискаме носа си, за да не кихнем, вътречерепното налягане се увеличава значително. Притокът на кръв към мозъка се нарушава, кръвоносните съдове и нервната тъкан се компресират. Това може да доведе до главоболие, увреждане на съдовете и дори проблеми със слуха.

Да носиш парфюм

Парфюмите често се правят от синтетични вещества, тъй като те произвеждат по-силни аромати и са по-евтини от естествените масла. Някои от тези вещества могат да причинят замайване, гадене и сънливост. Дразнят очите, гърлото и кожата. По-добре е да замените парфюмите с натурални етерични масла или да ги прилагате само в проветриви помещения.

Да съхряняваш храна в пластмасови съдове

Много пластмасови кутии съдържат вещества като фталат и бисфенол, които помагат да се запази гъвкавостта им. Ако храната стои дълго време в пластмасови кутии, тези вещества могат да проникнат в нея. Поглъщането им може да засегне ендокринната система.

Много по-добра идея да е съхранявате храната в контейнери от стъкло, неръждаема стомана или керамика. Ако все пак използвате пластмасови кутии, обръщайте внимание на символите върху тях. Те трябва да бъдат обозначени като безопасни за съхранение на храна.

И това е интересно: Сокът от ананас има имуностимулиращо действие - четете още полезни новини на zdrave.to


Да си миеш зъбите веднага след хранене

Зъболекарите препоръчват зъбите да се мият поне 30 минути след хранене. Ако е възможно, един час. Храната и напитките - особено по-киселинните - влияят върху емайла на зъба, както и върху слоя под него (дентин). Движението на четката за зъби вкарва киселинните съставки по-дълбоко в емайла и по-близо до дентина. Това може да доведе до чувствителност на зъбите и да повреди емайла.

Да използваш често антибактериален сапун

На повърхността на кожата живеят много полезни бактерии, които спомагат за предпазването ѝ. Ако прекалено често използваме антибактериален сапун, стерилизираме ръцете си, което на свой ред създава възможност за навлизане на вредни бактерии. Дерматолозите препоръчват използването на антибактериален сапун на местата, където имаме рани и драскотини. Не го използвайте, за да миете ръцете си повече от два пъти седмично.

Да носиш тесни дънки

Да, в тях изглеждаме страхотно. Но дори когато престанем да го усещаме, те не спират да стягат притискат кожата и нервните окончания. Това може да доведе до проблеми с нервната система. Намаленият приток на въздух към краката освен това може да причини сърбеж и изтръпване.

Да пиеш много фрешове

Да, прясно изцедените сокове са полезни, но в умерени количества. Те са пълни със захар. Да, естествена плодова захар, но без фибри, които да забавят усвояването ѝ. Така глюкозата в кръвта рязко се покачва, което не никак препоръчително, и още нещо – оставате гладни. Затова е по-добре да ядете плодовете. Един от съветите на диетолозите е „да не пием калориите си“. Някои сокове, например гроздовият, са много непрепоръчителни за диабетици или хора на диета.