Всеки, който има микровълнова печка в дома си, трябва да прочете това!
Днес концентрираме вниманието си върху един уред, който често ни улеснява, когато готвим – микровълновата печка. През годините мненията и за ползата, и за вредата от употребата й, са многобройни. Кое обаче надделява – ще разберем сега.
Микровълновата печка безспорно внася улеснение в ежедневието ни, но тя може да бъде сравнена и с някои лекарствени продукти, които използваме понякога – те лекуват едно за сметка на всичко останало в организма.
Микровълновата печка определено пести време за готвене, размразяване и претопляне на храната, но замисляли ли сте се, че правейки всичко това, тя всъщност
променя молекулярната структура на храната
намалява хранителната й стойност, дори може да стане причина за предизвикването на болести. Един от първите, които отварят темата за вредата от нейната употреба, е Ханс Хертел, който в края на 80-те години заедно с няколко свои съмишленици провежда частно изследване, за да провери как консумацията на храни, приготвени в микровълнова печка, променят резултатите от кръвните проби. Два месеца по-късно неговото заключение звучи така:
„Употребата на микровълнова печка за готвене може да промени структурата на хранителните вещества, като ги направи трудни за усвояване от организма. Консумацията на храни, сготвени или размразени в микровълнова печка, може да предизвика промени в кръвта, които индикират патологични промени, сходни с тези, които се откриват в случай на рак”.
Хертел споделя също, че голяма част от изследванията върху микровълновите печки са скрити от обществеността. Добре е да имате предвид тази информация, но и да знаете също така, че резултатите от експеримента не са публикувани никъде, поради което и той не може да бъде проверен. И все пак, имайте едно на ум, ако ползвате микровълновата печка.
Как микровълновото излъчване влияе върху хранителните молекули четете в най-полезния сайт Zdrave.to.
Последвайте ни
0 Коментара: