Всяка четвърта жена страда от това заболяване, без даже и да подозира! Смятаме, че е в реда на нещата, но тази болест би могла да доведе до тежки усложнения! 

Колитът е възпалително заболяване на дебелото черво и по-точно на лигавичната му обвивка. Причините за появяването му могат да бъдат различни.

В зависимост от причините има пет вида колит

ИНФЕКЦИОЗЕН КОЛИТ : МИКРОБИТЕ ПОПАДАТ В КРЪВТА

Той протича най-бурно.

Най-често е предизвикан от чревни бактерии (салмонела и дизентерини), но възбудители биха могли да се окажат и туберкулозни, и холерийни бактерии. Причина за появяване на колит биха могли да бъдат и паразити като глисти и амеби, попаднали в тялото от замърсена вода или лошо измити плодове и зеленчуци. Патогенните микроорганизми увреждат лигавичната обвивка на червата и се развива възпалителен процес. Стената отича и се нарушава нормалното й свиване. А веществата, отделяни от микробите, попадат в кръвта и водят до повишаване на температурата. Често възпалителният процес помага за образуване на хронични огнища на инфекция, а ако е в по-тежка форма, допринася за възникването на дизентерия и на салмонела.

ИСХЕМИЧЕН КОЛИТ : МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКА ОПЕРАЦИЯ
Среща се обикновено при възрастните хора, възниква от нарушаване на кръвообращението в дебелото черво – хронично или остро. Основната причина за исхемичния колит е свиване на кръвоносните съдове на дебелото черво поради това, че са атеросклеротично повредени. При хронично нарушаване на кръвообращението в дебелото черво болките се появяват след 30-60 минути след ядене. Приемът на по-голямо количество храна провокира болестни пристъпи, които са интензивни и продължават няколко часа.

Най-тежката форма на исхемичен колит е свързана с тромбозите и с емболиите. Ако се откъсне тромб и попадне в кръвоносните съдове, снабдяващи с кръв дебелото черво, той може да запуши долната надиплена артерия. При пълно запушване се получава некроза на дебелото черво. Проявява се с болки в лявата половина на корема, появяват се признаци на чревна непроходимост, кръвотечение, а впоследствие – перитонит (възпаление на коремната кухина).


Понякога исхемичният колит има епизодична форма, която се изразява в частично запушване. На болния се назначават лекарства, намаляващи спазмите. При гангренозна форма се изисква хирургична намеса.

ЛЕКАРСТВЕН КОЛИТ : ОТ МНОГО РАЗСЛАБИТЕЛНИ
Провокира се от продължително приемане на разслабващи средства, на антибиотици и на други лекарства.

ТОКСИЧЕН КОЛИТ : ЗЛОУПОТРЕБА С ТЕСТЕНИ ИЗДЕЛИЯ
Възниква от отравяне с токсични вещества.
Освен това често се разболяват хора, допуснали продължително неправилно хранене: прекалената употреба на тестени изделия, на пържено месо, злоупотреба с алкохол, еднообразно ядене. Не на последно място като причина е и хроничният стрес.

НЕСПЕЦИФИЧЕН ЯЗВЕН КОЛИТ : ОСНОВНА ПРИЧИНА – АЛЕРГИИ

Това заболяване се среща често. То е хронично възпаление с развитие на язвено-некротични изменения в лигавичната обвивка на правото черво. Болестта може да се прояви с диария, с кръв и със слуз, с болки в корема и със загуба на тегло.

Причините за язвения колит не са напълно ясни. По всичко се вижда обаче, че основна причина за неговото възникване са алергиите. В много случаи, за подобряване състоянието на болните, се препоръчва изключване от менюто на мляко и на яйца. Някои специалисти свързват това заболяване с прекарани в детството инфекции и с изкуствено кърмене. Значение има и наследственият фактор. При неспецифичния язвен колит се нарушават имунните процеси: в утайката на кръвта се образуват антитела, което води до покриване с гной и с язви на лигавичната обвивка и оттам – до колит. След това в процеса се включва вторичната инфекция (чревната микрофлора) и се получава увреждане на нервния апарат на червата.

Диагнозата язвен колит се установява след изключване на всички други причини за заболяването. Важно е да се знае, че при занемаряване и при неправилно лечение на язвения колит може да се стигне до злокачествени образувания.

ХАРАКТЕР И ПРОТИЧАНЕ НА КОЛИТА

Ерозивни изменения на дебелото черво

Острият колит, както всички остри възпалителни процеси в организма, които имат стремително начало и протичат бурно, продължава от няколко дни до няколко седмици.
Хроничният протича вяло и може да притеснява болния до края на живота му.
При острия колит се появява остра болка от спастичен характер, къркорене в корема, загуба на апетит и обща отпадналост. Фекалиите са редки, примесени със слуз, понякога и с кръв. В повечето случаи температурата се повишава до 38 градуса, човек ходи до тоалетната до 10-15 пъти в денонощие. Острият колит често е съпроводен с възпаление в тънките черва (остър ентероколит), а понякога и в корема (остър гастроентероколит).

Основната проява на хроничния колит е редуване на запек с диария. Често, след ходене по голяма нужда, болният остава с усещането за непълно освобождаване на червата. А понякога се появяват лъжливи позиви за ходене в тоалетната, съпроводени с отделяне на газове.

За болните с хроничен колит е характерна обща слабост, бързо уморяване, главоболие, намаляване на работоспособността, нарушаване на съня.
Намаляването на теглото при хроничен колит често е свързано с намаляване количеството на употребяваната храна от страх, че ще се усилят болките, а така също и на продължително спазване на подходяща диета. Може да се стигне до хиповитаминоза и до анемия, които често са следствие от безразборен прием на антибактериални препарати (много антибиотици се отразяват пагубно на нормалната чревна флора, която неминуемо участва в синтеза на витамините и биологично активните вещества).

Рецепта, с която ще подобрите състоянието си:

Една супена лъжица изсушени стръкове от копър, осем или десет грама се залива с 500 мл вряща вода и се оставя да кисне 30- 60 минути. Прецежда се и се приемат по 100 мл от запарката два или три пъти на ден преди ядене.

Да се изпиват по 50 или 100 мл суроватка от изцедено прясно сирене.

Вари се жито и се пие отварата, подсладена с мед.

В 600 мл вода се варят две супени лъжици черен оман десет минути. Добавя се една чаена лъжица леко счукано семе от анасон, но след като отварата е дръпната от огъня. Кисне един час, след което се прецежда. Пият се по 100 мл четири пъти на ден преди ядене.

Една или две чаени лъжици босилек се варят пет или десет минути в 250 мл вода, отварата се оставя да изстине и се прецежда. Изпива се за един ден.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ ВАЖНИ И ЦЕННИ СЪВЕТИ И НОВИНИ САМО В НАЙ-ПОЛЕЗНИЯ ЗДРАВЕН САЙТ ZDRAVE.TO