Мекото и сочно авокадо се оценява в цял свят, за неговите ползи говорят лекари и учени. Въпреки че всички знаят, че авокадото е най-мазният продукт от растителен произход в света. Как тогава може да бъде толкова полезно?

Предлагаме ви да се запознаете с ползите от авокадото за тялото. В допълнение, в края на статията ще има една страхотна рецепта как да приготвите авокадо.

Предимства на авокадо за тялото

Как най-мазният растителен продукт може да бъде полезен? Хранителните специалисти обясняват: не всички мазнини са вредни. Наситените мазнини повишават холестерола и увеличават риска от различни заболявания. Докато моно- и полиненаситените мазнини могат да понижат нивото на вредния холестерол и да предпазят сърцето надеждно. Именно такива са тези мазнини, които се намират в авокадото.

Ненаситените мазнини са група от полезни вещества, от които нашето тяло се нуждае за изграждане на клетки и регулиране на метаболитните процеси. Нашият мозък е 60% мастни вещества и около 60% от цялата енергия, която сърцето ни получава точно в процеса на обработка на мазнини. От тези мазнини се нуждаят нервната ни система и зрението. Като цяло, телата ни не могат да се справят без тях.

В допълнение, авокадото съдържа фолати, витамини А и Е, калий, стероли. Не е плод, а истинска витаминна бомба. Благодарение на богатия си състав авокадо предпазва тялото ни от много заболявания. 

Кои са те и рецепта как да си приготвите авокадо четете в най-полезния сайт Zdrave.to.