Ябълките съдържат редица полезни вещества, които оказват отлична поддръжка на сърдечно-съдовата система. До този извод стигнаха учените от Оксфордския университет на базата на изследвания, проведени в продължение на няколко години.

В рамките на изпитанията научните специалисти се опитали да установят по какъв начин ябълките влияят на функционирането на сърдечно-съдовата система. Оказало се, че редовната им употреба може значително да намали риска от развитие на различни заболявания на сърцето и кръвоносната система. За резултатите от изследването се съобщава в тяхна специализирана статия.  

Силата на този плод е скрита в голямото количество на калий и желязо, които се съдържат в него. Особено полезни в тази насока са червените ябълки, които са невероятно богати на калий. Те са способни да защитят човека от хипертония. Зелените ябълкипък намаляват вероятността от развитие на анемия и други подобни заболявания, които са свързани с дефицит на желязо.
 
Ако говорим за общите резултати от изследването, то анализът на ежедневните хранителни навици на различни групи хора показва, че тези, които ядат ябълки постоянно, страдат от сърдечно-съдови заболявания 12% по-рядко от останалите.

Учените изчислили също с колко намалява риска от различни заболявания, ако всички хора консумират ябълки. Четете резултата само в най-полезния сайт Zdrave.to.