Канела - подправката, която има лечебни свойства, отдавна се радва на заслужена популярност. Тя се получава от кората на дървото Cinnamomum verum. Това дърво е било много ценено в древния Египет, където се считало за подарък, достоен за фараоните.

В наши дни канелата се използва, за да придаде приятен вкус и аромат на различни десерти и напитки. Благодарение на високото съдържание на полезни хранителни вещества за организма, тя помага при различни здравословни проблеми.

1. Канелата подобрява храносмилането

Канелата съдържа активното вещество канамалдехид, което поради своето противовъзпалително действие подобрява храносмилането. То също така има антиспазматично и карминаливно действие и намалява симптомите на лошо храносмилане като болка, възпаление и прекомерно образуване на газове. Канелата също има фибри и калций, така че помага за нормалната работа на ректума и улеснява отстраняването на жлъчните соли и другите отпадъци от тялото.

2. Защитава сърцето и кръвоносните съдове

Редовният и умерен прием на канела има благоприятен ефект върху състоянието на сърцето и кръвоносните съдове. Тази подправка, богата на есенциални мастни киселини и антиоксиданти, помага за понижаване на холестерола и предпазва от високо кръвно налягане. Противовъзпалителните вещества, съдържащи се в канелата, участват в процесите на възстановяване на тъканите в съдовете и по този начин спомагат за намаляване на риска от инфаркт.

Кои са останалите неподозирани ползи за организма ви от канелата, четете в най-полезния сайт zdrave.to