Д-р Николай Миринчев е началник на Отделението по урология към Университетската болница в Бургас. Завършил е медицина в Медицински университет, гр. Варна. Има придобита специалност по урология в МУ - гр. София, магистърска степен по здравен мениджмънт в държавен университет “Асен Златаров” - Бургас.

През последните 20 години бъбречнокаменната болест (уролитиазата) стабилно заема третото място сред урологичните заболявания. Първите места традиционно са за инфекциите на пикочните пътища и патологиите на простатната жлеза. През последното десетилетие съществува тенденция към увеличаване на честотата на уролитиазата. Освен това болестта стремително “младее” - все по-често засяга пациенти на възраст около 35 години.

С какви нови методи разполага съвременната урология за лечение на бъбречнокаменната болест, разговаряме с д-р Николай Миринчев.

- Д-р Миринчев, прилагате нов, революционен метод за отстраняване на камъни в бъбреците. Какви са предимствата му?

- Методът е за безкръвно премахване на камъни в бъбреците. Приложихме иновативната терапия веднага след представянето й на европейския урологичен конгрес в Копенхаген преди година. Изобретението се нарича флексибилен уретерореноскоп. Тръбичките му са за еднократна употреба - с тях се работи четири часа и след това се изхвърлят, което от своя страна гарантира, първо: постигане на пълна стерилност при лечението на пациента, т.е. предотвратяваме риска от инфекции. Второ, цената им се понижи много - многократните струваха над 40 000 - 50 000 лв. С тези еднократни тръбички като с игла навлизаме през пикочния канал и продължаваме по естествените канали - през уретрата достигаме вътре в бъбрека, до всичките му кухини. След това с лазера реално можем да почистим целия бъбрек. Няма значение нито колко на брой са камъните, нито къде се намират. Апаратът има и специален канал - след като достигнем с камерата до камъка, лазерното влакно, което е много силно и миниатюрно - по-малко от милиметър, навлиза в него директно и го прави на прах. След това прахта се отмива заедно с урината. Но, когато говорим за предимствата на метода, най-важното е да посочим, че на върха на апарата има разположена миниатюрна видеокамера, която е изключително гъвкава - огъва се на 360 градуса във всички посоки. Това ни позволява да достигаме до труднодостъпните физиологични кухини на бъбрека - в този орган има около 30 на брой такива кухини. Имаме възможност да проверим всяка една от тези кухини и ако има камъни в нея, да ги почистим. На видеостената, с много висока прецизност - образът е ей-джи, 

виждаме точно къде се намира камъкът

Преди въвеждането на метода в такива случаи се налагаше да прибягваме до отворени операции. Проблемът при тях е, че следоперативният риск от усложнения е много по-голям, а и възстановителният период е по-труден и продължителен. Прилагаме метода вече от почти пет месеца и пациентите, които сме оперирали досега, се чувстват отлично и напълно възстановени. Реално в нашето отделение лекуваме пациентите си с бъбречнокаменна болест така, както го правят в Европа. Методът е изцяло безболезнен за пациента, тъй като се прави под упойка.

Цялото интервю с д-р Миринчев, четете в zdrave.to