Сега е времето на ваксините. Това заяви директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

"По-интелигентният човек би трябвало да проведе разговор с лекаря си и да вземе решение дали да си сложи ваксина и да си купи потивогрипните препарати, за да избегне усложненията", добави той пред Нова телевизия.

"Щамовете са познатите, няма да има нещо уникално. Грипът е нещо познато, всяка година го има. Трябва да си мием ръцете, да ползваме кърпички на спиртна основа, да избягваме кихащите хора и вкъщи да имаме една-две маски, ако някой се разкиха, да консумираме традиционна българска кухня за сезона", коментира специалистът. 

Защо затваряме очи при кихане и какво ще се случи, ако не го сторим?

"Не бива да се заблуждаваме, че ако си сложим грипната ваксина - няма да се разболеем една година. Ще се разболеете, но ще избегнете усложненията", уточни той. 

Коя хранителна добавка отслабва имунната ни система?

Кантарджиев посочи, че гриповете започват ноември, пикът им е януари - февруари. Две - три седмици след ваксинацията човек е защитен.

По думите му, през месец ноември, когато не се излагаме на слънце, трябва да приемаме витамин D. "Той предпазва от вирусите на горните дихателни пътища", каза още той.