Днес ще обсъдим една от формите на хепатита, за която се знае и се говори по-малко. Става дума за хепатит Е. По темата говори проф. д-р Марияна Стойчева, д.м.н. -  специалист по инфекциозни болести, началник на Инфекциозната клиника в Университетска болница “Св. Георги” и преподавател в Медицинския университет в Пловдив. Проф. Стойчева е водещ специалист в диагностиката и лечението на инфекциозните заболявания. Тя е в ръководството на Дружеството по инфекциозни болести у нас.

Колко често се среща хепатит Е у нас? Какъв е причинителят на тази инфекция? Каква е клиничната картина, какви са признаците и симптомите на заболяването? В какво се изразява лечението на хепатит Е? 

- Проф. Стойчева, прочетох информация, че се увеличават случаите на хепатит Е, а ние не знаем почти нищо за тази форма на хепатита. Какво е характерното?

- Тази етиологична форма на хепатита прилича на хепатит А по това, че заразяването става през устата. Само че при хепатит А източник на инфекцията е човекът, а при хепатит Е са различни животни, най-вече прасета - както диви, така и домашни. Оказва се, че 40% от прасетата в свинефермите са инфектирани. Инфекцията възниква най-често при консумацията на недобре термично обработено месо. Знаете, че някои хора го предпочитат алангле. 

Искам да кажа, че е възможно и болният човек да се превърне в източник на инфекцията, но това се случва много по-рядко, освен това като източник не е така ефективен, както животните. Това е единственият етиологичен вариант на хепатит, при който източник на инфекцията са животни. При всички останали форми източник е човекът. Да, наистина хората са информирани по-добре за хепатит В, С и D, при които заразяването става чрез кръвта на пациента. А в случая с хепатит Е се случва след консумиране на месо. Пак казвам, предимно със свинско месо и без достатъчна термична обработка. 

Цялото интервю с проф. Стойчева, четете в zdrave.to