Специалистите от британския Ексетърски университет разказаха, че в пластмасовите бутилки и контейнерите за храна има химическо съединение бисфенол А, което може да стане причината за редица онкологични заболявания. Това пише британският в. "Телеграф"

В рамките на експеримент е направен анализ на урината на 94 тийнейджъри. В резултат при 86% от тях е бил открит бисфенол А. Поради това, че химическото съединение, което е налично в пластмасовите пакети, се прехвърля и върху храната, учениците са били помолени да не употребяват опакованите в този материал храни. 

Лекарите казаха на Стаматис, че е болен от рак и му остават 6 месеца, но той отказа химиотерапията и доживя до 102 години! Ето каква е тайната му (ВИДЕО)

Въпреки опита обаче количеството на бисфенол в урината на младежите не намаляло. Отбелязва се, че дори и онези продукти, които не са се намирали в пластмасови контейнери или пакети, съдържали съставки, които са подложени на въздействието на бисфенол по време на производството. При това най-опасни според учените са бутилките за вода, които се използват дълго време.  

Учени установиха кои продукти могат да ускорят 100 пъти развитието на рак

Впрочем от организацията British Plastics Federation разкритикуваха научния труд на британските изследователи, отбелязвайки, че наличието на бисфенол А в пластмасата е твърде преувеличено. 

Превод и редакция: БЛИЦ