По данни на МВР от тази сутрин над 1500 души в България вече са поставени под карантина във връзка с извънредното положение за ограничаване разпространението на коронавируса, научи БЛИЦ. Само в София техният брой надвишава 400. 

Вътрешното ведомство е затегнало контрола на всички летища и гранични пунктове откъдето може да се влезе в България. Значително са намалели полетите от чужбина след въведените ограничения за влизането на граждани от рискови държави у нас. 

Полицията реагира незабавно на всички сигнали за съмнителни случаи, свързани с разпространението на коронавируса. Последният пример за това, както вече информира БЛИЦ, е снощната акция около Централна гара в София, при която бе задържано младо момиче.

То е влязло в България през Видин, а при пристигането му в София, е откарано в МВР-болница. Предстои да му бъдат направени тестове за коронавирус.

На международната автогара полиция и линейки, провериха автобуса, в който е пътувало момичето, а медицински екипи измериха температурата на всички пътници.

Шест са до момента образуваните у нас досъдебни производства за неспазване на карантината, четири от тях са в София, едно в Монтана и едно във Варна. 

Наказанията са сериозни – до 3 години затвор и до 10 хиляди лева глоба, а при условията на епидемия до 5 години затвор и 50 000 лева глоба.

Всички, които ще отидат на съд, са с положителни проби за вируса. Трябвало е да си останат у дома, за да не го разпространяват, но не са останали в изолация. Някои от тях са ходили до магазините, а други са напуснали страната.

Всеки, който е с положителна проба за коронавирус и не е намерен на домашния си адрес при полицейските проверки попада в полезрението на прокуратурата.