27 жители на област Враца са пипнали заразни вируси през изминалата седмица. Това съобщиха от регионалната здравна инспекция.

Нови 24 врачани са се заразили с варицела, а двама са лепнали хепатит А, поясняват здравните власти. За периода има и един регистриран случай на туберкулоза. 

Проф. д-р Марияна Стойчева-Въртигова, дмн: Има бум на хепатит А в България

Справка показва, че заразилите се с варицела в областта от началото на годината нараства с всяка изминала седмица.

Хепатит „А“ е вирусна инфекция, която може да причини възпалително заболяване на черния дроб и увреждането му. Инфекцията обикновено се предава чрез заразена вода или храна.

Разболелите се от остри респираторни заболявания и грип за изминалата седмица са 14 на 10 000 души. 

За периода здравните инспектори са извършили 79 проверки по текущ контрол на лечебните заведения за болнична помощ, като при проверките не са установени нарушения. Инспектирани са 6 аптеки и 3 оптики, като и там всичко е било изрядно.

В същото време възрастен мъж от Дупница изпадна в лек алергичен шок, след като ял пъпеш. На тел. 112 в понеделник около 21,00 часа е подаден сигнал за 72-годишен мъж от Дупница, който се оплаквал от обриви, повръщане и замайване на главата. 

Личен лекар: Странни алергии мъчат родопчани

Подаденият адрес е на около 200 метра от Спешен център в Дупница, уточнява struma.bg.

Линейка с дежурен медик пристигнала за 3 мин. Пациентът М. Нешев споделил какво е неразположението му пред дежурния лекар и е транспортиран до Спешен център. След изследвания се оказало, че възрастният мъж има алергия към пъпеши. Поставени са му няколко инжекции урбазон и е транспортиран до болнично заведение в града.

Доказано е, че в пъпеша има определен брой активни вещества /серотонин/, които, макар и рядко, предизвикват алергия.

Преди броени дни в Спешен център – Дупница е обслужен възрастен мъж, който получил алергия от прополис. Той бил алергичен към пчелен мед, но не съобразил, че прополисът е пчелен продукт, глътнал няколко зрънца, за да лекува сърцето си, и се озовал в болница.

Лекарска помощ е търсил след проявена алергия и мъж на 49 години от Дупница, ухапан от пчела.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!