Със сигурност поне веднъж в живота си след хранене сте се чувствали ли уморени и обзети от апатия, нали? Ако е така, значи сте запознати с "крадеца" на енергия - неправилното хранене, информира "Дарик".

Смъртоносно! Тези 5 инфекции идват от здравословната храна, а ни убиват


Тези продукти не са "гориво" за тялото ви и няма да ви дадат необходимите хранителни вещества, витамини и микроелементи за организма.

Ето кои са шестте храни, които крадат силите ви:

Кога ни липсва витамин C и какво ще се случи с тялото ни при дефицита му

Тестени печива, банички и сладкиши

А също и храни, съдържащи глутен. Тези продукти са измамници от високо ниво. Те първо дават сила, а след това отнемат цялата енергия. Освен това са висококалорични.

В състава си те най-често имат рафинирано брашно, нишесте и много захар. Тези храни активират производството на инсулин (протеин, произведен в панкреаса).

И когато нивото на глюкозата достигне предходното ниво, човек се чувства уморен. Ако закусвате филия с конфитюр или кроасан с шоколадов пълнеж, ще почувствате глад след 40-50 минути.

Край на миризмите! 9 продукта, които ударно ще ви избавят от лошия дъх

Кафе

Кафето наистина ободрява и дори увеличава до известна степен мозъчната активност. Но този ефект е краткотраен и не е много полезен ако не знаете мярката.

Кофеинът влияе върху работата на надбъбречните жлези, които от своя страна синтезират хормоните кортизол и адреналин. При пиенето на кафе има рязко покачване на енергията в тялото, но след тя се заменя от слабост и умора.

Кафето също така дехидратира тялото.

Алкохол

Алкохолът притъпява нервната система. И ако се увлечете и изпиете повече от чашка, няма нищо странно в това, че по-късно ще се почувствате изтощени. Сериозни дози алкохол могат да причинят безсъние. В този случай е малко вероятно да е възможно да се наспите достатъчно и да попълните енергията си.

Газирани напитки и сокове в кутия

Не е тайна, че повечето от тези напитки съдържат почти цялата Менделеева таблица. В тях има много захар, аромати, консерванти.

Разбира се, ако нямате някакви сериозни здравословни проблеми, тогава чаша сок през определен период няма да ви повлияе. Но, ако това е основният ви "източник" на витамини, може да се образува зависимост. Също така натоварването на черния дроб и бъбреците ще се увеличи.

Червено месо

За организма, по -специално за органите на стомашно -чревния тракт, е доста трудно да усвои мастните влакна на месото. Освен това най -често различни гарнитури се консумират с месото - например пържени картофи, тестени изделия, ориз или сосове.

Тялото изисква много енергия, за да преработи такава храна. Не е изненадващо, че след такова обилно хранене искате да се отпуснете на дивана.

Диетолозите препоръчват да контролирате количеството червено месо в диетата си, да не преяждате. А като гарнитура е по -добре да сервирате зеленчуци (не нишестени).

Джънк фууд

Може би сандвич, бургер, чипс могат да бъдат относително безопасна храна. Но само ястието се приготвя у дома. В по -голямата част от другите случаи бързите храни съдържат огромно количество химически добавки, подобрители на вкуса и транс -мазнини.

Всичко това води не само до загуба на енергия, но и до влошаване на здравето като цяло.

Картофеният чипс, обичан от мнозина се пържи в голямо количество мазнина, след което му се добавят солидни количества сол. По време на приготвянето се образува веществото акриламид.

СЗО класифицира това вещество като канцероген. И както знаем, когато се консумират в много големи количества, канцерогените могат да доведат до появата на онкологични заболявания.