Авиационно-космическият форум излезе с официално писмо до медиите. Вижте го без редакторска намеса:
Уважаеми колеги,
Авиационно-космическият форум (АКФ) е сдружение с нестопанска цел в обществена полза, създадено от преподаватели и докторанти на Физически Факултет на Софийски университет, в която членуват преподаватели от различни университети и БАН, инженери, студенти и ученици.

Целта на организацията е популяризация на науката и насърчаване на научно-технически изследвания и дейности. Членове на АКФ създадоха първия български авиосимулатор „Фотоника“ [фиг. 1], който активно се ползваше преди пандемията за предварително обучение на пилоти [фиг. 2] и за развитие на навиците на действащи военни и граждански пилоти.

АКФ е организатор на серия от научно-технически фестивали като „От Винта! България“ [фиг. 3] и „Дни на Авиацията и Космоса“, на които привлякохме стотици наши и чуждестранни изложители, сред които Lufthansa Technic [фиг. 4], IMI и DAR Aeroplanes, различни технически колективи и хиляди посетители. По наша покана в края на септември страната ни беше посетена от двама космонавти – Александър Лазуткин и Сергей Залетин, които заедно с нашите космонавти Георги Иванов и Красимир Стоянов участваха в голяма космическа дискусия с посетителите ни [фиг. 5].

В тези тежки времена, колективът на организацията реши да не „седи на място“,а да се включи в общата борба срещу разпространението на COVID-19 с това което умеем. От близки до сдружението лекари разбрахме, че дори в централни софийски болници има недостиг на лични предпазни средства.

Поради тази причина разработихме защитен шлем специално предназначен за нуждите на медицинския персонал [фиг. 6] и решихме да организираме дарителска кампания за да можем безплатно да предоставим голямо количество на лечебните заведения в страната. Предимствата на шлема са че е лек и удобен за работа и не наранява кожата на лицето, като при това попива потта по челото на лекарите и мидицинските сестри, които го използват. Конструкцията е лесна за производство и лесно се прави в големи серии.

До сега сме получили дарения и поръчки за над 10 000 лв, като вече са произведени над 5 000 защитни шлема. До момента сме дарили над 700 шлема на болнични заведения в София и Плевен, сред които ВМА, Инфекциозна болница София - СБАЛИПБ "Проф. Иван Киров", УМБАЛ "Св. Иван Рилски", УМБАЛ "Св.Ана“, УМБАЛ „Д-р Георги Странски" гр. Плевен и др [фиг. 7 и 8]. Ние сме изключително насърчени от благодарността на  медиците на България, които твърдят, че ще запомнят жеста, вниманието и грижата, проявени от признателните българи! Вече получихме благодарствени писма от болниците, като едно от тях е лично от ген. Мутафчийски [Приложение 1].

Благодарим на нашите доброволци, които работят извънредно бързо със съзнанието, че шлемовете са нужни СЕГА! Сред тях са държваната шампионка за девойки до 18 години Дария Шаламанова, която със семейството си изработи 800 шлема [фиг. 10]. Нашата приятелка Ася Матева, въпреки грижите за 4-годишната си дъщеричка Станислава, изработи 400 шлема само за няколко дни [фиг. 11].

Обръщаме се отново към към всички, които биха искали да подкрепят кампанията и медиците на България и към членовете и симпатизантите на Авиационно-Космически Форум с молба да продължат да подкрепят кампанията "Защитен шлем за всеки лекар" (Плакатът може да бъде намерен в Приложение 2).

Даринията се осъществяват чрез сметката на сдружението:
IBAN: BG13 UBBS 8002 1088 4882 40
Получател: Авиационно-Космически Форум
Причина за превода: Дарение за изработка на защитни шлемове
* Напомняме че АКФ е сдружение с нестопанска цел в обществена полза и не търси печалба от тази кампания. Всички дарени средства ще бъдат използвани единствено и само в интерес на борбата с COVID-19.
Бъдете здрави – Вие и близките Ви!
Екипът на АКФ.