Азис, Софи Маринова, Фики и други любимци на ромите може да ги призоват да се ваксинират срещу коронавирус. Това стана ясно след среща в здравното министерство, на която беше обсъдена отчайващо ниският процент имунизирани в махалите. 

До момента около и под 10% от това население е ваксинирано, обяви на брифинг зам.-министър Александър Златанов. Преди това той разговаря с представители на здравните медиатори, на която са обсъдени конкретни стъпки в решаването на проблема, пише "Марица".

Сред обсъжданите идеи е да се ангажират авторитети сред малцинството, които да ги убеждават в ползата от ваксинацията. Става въпрос за хора от шоубизнеса, на които те подражават, и духовниците, които проповядват в махалите. Това означава, че скоро може да видим клипове с родните чалга звезди, които да зоват ромите да си ударят инжекция срещу ковид, коментират медиатори.

На срещата в здравното министерство е отчетено, че все още съществуват митове за ваксините сред жителите на гетата. Хората са уплашени, имат грешна представа, страхуват се от странични последствия. Христо Николов, здравен медиатор от София каза, че сред ромите има дезинформация, че чрез ваксинирането ще може да бъдат проследявани или ще станат "стерилни" и те почти не се интересуват от реалната ситуация.

Затова първата стъпка е за информиране на тези хора с вярна информация за ползите от ваксините. Това ще става чрез мобилни кабинети, медиатори и доказани авторитети.

Второто нещо е да се направи ваксинацията за тях безпроблемна. Да знаят, че могат да се имунизират във временните имунизационни пунктове или при личните им лекари. На хората, които са здравно неосигурени, няма да им струва нищо посещението при личен лекар за получаване на доза ваксина, категоричен е зам.-министърът.

Това ще важи за цялата страна, като медиаторите са започнали работа още днес.

На период от 10 дни ще се правят повторни срещи, на които ще се разглежда ефекта от действията.

"Прилагането на ваксините за цялото население трябва да е еднакво и справедливо, и никакви специални условия за никого. Освен това че гарантираме почти всички ваксини, одобрени от ЕК, гарантираме прилагането им безопасно за хората и безплатно за тези, които не са осигурени", каза Златанов.

Не се предвижда финансово стимулиране за прилагане на дози ваксини нито сред българското, нито сред ромското население, уточни зам.-министърът. По-рано и самият здравен министър Стойчо Кацаров, че не смята за уместно да се раздават кебапчета и пари за да се убедят хората да се имунизират.

По време на организираната кампания на 12 и 13 юни за имунизация в "Столипиново" някои от ромите подпитваха дали няма да им дадат някой лев като стимул да се ваксинират.