Здравната система е икономика, която зависи човешкия потенциал, който ако умеем да поставим и организираме правилно, ще спечелим всички.

Това каза министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров по време на онлайн дискусия с представители на основните политически партии, на служебното правителство и на здравните власти на тема „Инвестиции в здравеопазването“.

„Здравната система не трябва да се разглежда като държавен разход, администрация или някаква форма на социално подпомагане. Това е икономическа дейност, която може да носи приходи и може да носи печалба.

Тя дава не само здраве на хората, но може да носи и приходи и печалба дори в държавния бюджет. В Бюджета, който я субсидира, са около 2.7 млрд. Около 2 млрд. са за НЗОК и около 700-800 млн. са за Министерство на здравеопазването.

Приходът за държавния бюджет може да и по-голям от трансфера, който се плаща от него на НЗОК“, посочи министърът.

„Ако ние сме достатъчно умни, за да разберем, че здравната система е икономика и трябва да се развива като такава, здравната система може освен да осигурява по-добро здраве и достъп на совите граждани до медицинска помощ, може да си осигурява и по-добри приходи.

Това е икономиката на бъдещето. Човечеството вече е задоволило своите потребности от храна, облекло, жилища и начин на придвижване. Всички усилия и средства оттук нататък ще се насочат в посока на това кака да се подобри качеството на живот и да се удължи животът.

Само малък пример е всичките средства, които се хвърлиха в борбата с COVID е само малък пример за това, което предстои“, заяви Кацаров.

„Компютрите и софтуерът бяха дотук високите технологии. Оттук нататък високите технологии ще са в медицината. Ваксините са само открехната вратичка към технологиите, които ще променят начина на живот на човек, остаряването, по-дългия и по-качествен начин на живот.

Колкото по-рано го разберем като държава, толкова по-бързо ще може да реагираме и да извлечен конкурентно предимство. Това е икономика, която не зависи от природните ресурси и полезните изкопаеми.

Тя зависи от нашия ум и човешкия потенциал, който ако умеем да поставим и организираме правилно, ще спечелим всички“, допълни той.