Лятото нахлува безапелационно и обагря дните ни с жадуваната топлина. Плановете за почивка придобиват особена актуалност и онзи сладък трепет от прииждащите безгрижни дни се отпечатва по лицата ни. Слънце, плаж, море, планина, плувни басейни и достатъчно поводи за усмивки и добро настроение. За съжаление често циститът се появява в най-неподходящия момент. Честотата му през летния сезон никак не е случайна. Посещението на басейни, дългото стоене в мокри бански, носенето на по-леки дрехи могат да бъдат предразполагащи фактори за появата на инфекции. Най-чест причинител за цистита е бактерията Ешерихия коли, която охолно населява недобре изчистените басейни. От друга страна, препаратите, които се използват за почистването на басейните, са вещества (хлор и др.), които дразнят деликатната лигавица на пикочния канал, като я правят по-чувствителна и податлива на инфекции.

Как да се предпазим от това кошмарно преживяване?

Съвети при цистит:
 
♦ Пийте повече вода (минимум 1,5-2 литра на ден). Колкото повече вода се приема, толкова за по-кратко бактериите престояват в пикочния мехур. Сокът, кафето и безалкохолните напитки не са заместител на водата. Много хора избягват да пият вода, защото знаят, че това ще ги кара да ходят по-често до тоалетна. А именно чрез приема на вода пикочният мехур се измива от вредните микроорганизми и бактерии.

♦ Не задържайте урината,  когато ви се ходи по малка нужда. Нейният продължителен престой може да предизвика появата на инфекции. 

♦ Носете памучно бельо, избягвайте изкуствените материи.

♦ Сменяйте често дамските превръзки или тампоните.

♦ Не стойте в мокър бански.

♦ Никога не използвайте тампони, за да се предпазите от вредните бактерии в басейните. Точно обратното, те осигуряват добра среда за дълъг престой във влагалището. 

♦ Не бързайте да посягате към антибиотиците. По-добре е преди това да се консултирате с лекар.

♦ Не забравяйте, че природата предлага своите решения – Американска червена боровинка съдържа специфични проантоцианиди PACs A, които се прилепват към бактериите и ги „извозват” чрез урината извън организма. За да се осъществи това „извозване” и за да се изчисти тялото oт бактериите, е необходимо да се повиши диурезата. Точно това правят диуретиците. Като засилват отделянето на течност от тъканите, те елиминират вредните вещества. Такава е Златната пръчица. Тя действа диуретично, противовъзпалително и подпомага имунната система. Освен това има противомикробно и болкоуспокително действие.

Продуктът CystiRen (Цистирен) е комбинация от синергично действащи натурални екстракти. Патентованият екстракт от Американска червена боровинка е с високо съдържание на проантоцианидини, тип А. Стандартната дневна доза съдържа 72 мг проантоцианидини, осигуряващи бърз лечебен ефект. Екстрактът от Златна пръчица подпомага изхвърлянето на микроорганизми и отпадни вещества от пикочните пътища и бъбреците. За разлика от повечето диуретици, Златната пръчица не нарушава електролитния баланс в организма, защото съхранява калия. Освен това усилва защитните сили срещу инфекции в уринарния тракт.CystiRen (Цистирен) не съдържа животински продукти, оцветители и консерванти. Напълно безвреден е и може да се приема от деца, бременни и кърмещи. Подходящ е за вегани и постещи. Може да се използва и при хронични състояния. Ще намерите в аптеката и без рецепта или онлайн на https://botanic.cc/products/cystiren/.