Имаш ваксина - сваляш маската, но преболедувалите да продължават на я носят. Така звучи на първо четене странният, дори абсурден и безсмислен план за режима на предпазните маски в малки търговски обекти, който се подготвя в здравно министерство. Юристи и лекари коментираха пред „Труд”, че текстовете ще са дискриминационни.

Ваксинираните продавачи, фризьорки или фитнес инструктори можело да са без маски и ще трябва да доказват имунизацията си при проверка със сертификат.

За клиентите им обаче ще важи носенето на маска в помещенията.

Самата проверка пък ще е на плещите на здравните инспектори, които днес буквално се хванаха за главата и все още не знаеха ще имат ли право да искат документ за ваксинация при проверка на обектите, при положение, че ваксината срещу COVID-19 не е задължителна.

Под въпрос са и хората, които са изкарали коронавирус и са с имунитет. Лекари от COVID-19 отделения в страната пък припомниха, че все още не е ясно дали ваксинираните не пренасят заразата, или само не се разболяват.

Бъдещата заповед на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров бе анонсирана от заместника му д-р Александър Златанов:

„Последните данни, които имаме за развитието на пандемията в страната сочат, че заболеваемостта спада до 50 на 100 хил. души население, което нарежда България по този показател на 23-то място в ЕС, и ни дава основания да предприемем действия за облекчаване на изискването за носене на предпазни маски от ваксинирани срещу COVID-19 граждани в някои закрити пространства.” 

Малко след това от здравно министерство обаче допълниха, че целта така да рекламират ваксинационнатата кампания и повече хора да се ваксинират: „По този начин повече българи ще бъдат стимулирани да изберат ваксината като начин да предпазят себе си и близките си от коронавирусната инфекция”, обявиха здравните власти.

Завършената ваксинация ще се удостоверява чрез сертификат, какъвто у нас се издава на всеки имунизиран гражданин. За всеки случай от ведомството на д-р Стойчо Кацаров си оставиха вратичка и за неиздаването на абсурдните правила.

„По конкретните текстове на заповедта все още се дискутира и за категоричност може да се говори след публикуването є на сайта на министерството на здравеопазването”, информираха от там.