Вижда ли се краят на пандемията? Според д-р Димчо Калев е още рано да се каже дали вирусът се износва и няма какво повече да ни покаже.

Омикрон се разпространява бързо, но не е толкова страшен, колкото предните – понася се по-лесно, а заболяемостта и смъртността са много ниски.

Заразените с новия вариант на коронавируса – Омикрон, заболяват по-рядко и смъртността е много по-ниска, сподели пред Про Нюз Добрич д-р Димчо Калев. Той е добричлия, който от много години живее в Южна Африка – държавата, в която в началото на ноември за първи път бе установен новият щам.

По думите му в ЮАР Омикрон в момента доминира, в над 90% от случаите става въпрос именно за този вариант. Разпространението е голямо – във вчерашния ден е имало 11 350 случая, а преди ден – над 16 000.

Информацията на д-р Калев е, че в болница за периода от откриването на щама до сега са приети само около 165 души, които са имали нужда от медицинска помощ, а починалите са двама.  

„Няма такава заболеваемост, каквато имаше с делта-варианта и с другите преди това. Смъртността е много ниска. Сега има промяна във възрастта на засегнатите – младото поколение е по-уязвимо, може би защото е по-малко ваксинирано, даже има заразени деца под 5 години. Разпространява се бързо, няма спор, но Омикрон не е толкова вирулентен, колкото бяха останалите щамове.

Симптомите са главоболие, умора и температура, няма кашлица, понякога преминава и без температура. И го откриват чак в болницата, тъй като няма специфични симптоми. Отиват хора с хронични заболявания в лечебно заведение и там се установява, че са позитивни за Ковид“, коментира д-р Калев.

Според него вирусът показва някаква уязвимост, изхабяване.

„Аз съм позитивно настроен за Омикрон. Има много заразени хора, но те не се разболяват и не влизат в болница, а умрелите са единици. Има много активни случаи, но хората си стоят в къщи“, допълва медикът.

Той дава следния пример – с Делта варианта средната продължителност на престоя в болница е бил 7-8 дни, а с новия е 2,8 дни. Той преминава по-леко, особено при ваксинираните. Повечето от влезлите в болница са били неваксинирани. Имало е само два случая на пациенти с две дози от ваксината на „Пфайзер“, влезли в болница и излекувани.

„Сега много по-малко е нужно кислородно лечение – само 2-3 случая са имали нужда сега, а при предните варианти повечето от хоспитализираните бяха на кислородна терапия“, казва още д-р Калев.

Вижда ли се краят на пандемията? Според него е още рано да се каже дали вирусът се износва и няма какво повече да ни покаже. Обаче е сигурно, че не е толкова страшен, колкото предните – понася се по-лесно и смъртността е по-малка.

Здравната система в ЮАР в момента не е претоварена, казва лекарят. Населението на ЮАР е около 61 милиона души, от тях са ваксинирани около 26 милиона, което не е голям процент, в сравнение с други държави. В момента мерките са не са много строги  – носят се маски на публични места, има ограничения за броя хора на семейни събития, в ресторантите се допуска заетост от 50%, спазва се дистанция. Зелени сертификати няма.

Д-р Калев заяви, че не разбира какво предизвиква страха на българите от ваксините и призова хората да се ваксинират и да не вярват на измислици.