Проф. Николай Витанов направи поредния си анализ на ситуацията с коронавируса у нас към 7 декември. 

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 07 декември 2021 г.
Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни.

Информацията е основана но изчисленията, които излизат от компютрите. Знаете, че съм откровен с вас. Пиша ви и доброто и лошото. За де сте информирани и да можете да се предпазвате от опасностите, свързани с пандемията.

Забранено за четене от хейтъри. Може да им причини психически разстройства. Не го четете това, че после ще има да ревете и виете. Четете си юнаците, които ви баламосват с блажни теорийки, които оправдават действията ви. И си живейте спокойно.

И днес ще има малко весело, но накрая. Българският политически и социален живот може да се изчислява и прогнозира. Интересното е, че за обяснение на резултатите от изчисленията без много формули, законите на Мърфи, Питър, Паркинсон и други, са много подходящи. Така е по-интересно.

А и човек не може само да се ядосва. Трябва да може да гледа и с хумор на случващите се глупости, че по-лесно се преживяват.
Следва анализът на ситуацията.

0. Днес има особена точка с такъв номер. Никулден мина. Омикронът го няма. Знаете прогнозата ми - този вариант на вируса няма да може да стане доминантен у нас до Нова година. Проблемите с него ще са догодина. Отнасяйте се спокойно към обстановката, пазете се, спазвайте елементарните мерки и се гответе за спокойни празници.
Наздраве!

Само да напомня. Нали още помните, когато се заговори за Омикрона как почнаха да ви говорят - страшно е, ужас е, ей сега ще ни залее. Един единствен човек излезна и каза - хора, спокойно, не се плашете. Проблеми с Омикрона ще имаме догодина, ако не дойде до Никулден, няма да може да стане доминантен до Нова година и ще си изкараме спокойни коледни и новогодишни празници.

Един единствен човек прогнозира това през целия народ. Ревете сега хейтъри. Вийте до небесата. Това можете да правите вие съгласно теоремата на Витанов. Прогнози не можета да правите. Затова и никай не ви обръща внимание освен мен, но аз съм заинтересован да ви поддържам в добра ревяща форма. Вършите ми чудесна робота. Благодаря! Виждате ли - има един в тая държава, дето благодари на хейтърите си.

1. Базовото репродуктивно число днес е 0.927 - близо е до 1. Отлепихме от 1 в посока надолу. Развитието е според очакванията, а те са за бавно свиване на обхвата на заразата. Виждате, че броят на активните случаи продължава да намалява, но много бавно. Очакванията бяха бавно да паднем под 100 000 активни случая. Паднахме. Посоката на движение е надолу 0 към 90 000.

Бройката все още е много висока и здравната система продължава да е в състояние на техническо и кадлово претоварване. Справя си обаче. Но не сте изненадани. Такава беше и прогнозата ми - със зор, но ще се справи. Браво на хората на първа линия и на подкрепящите ги части от здравната система. Браво и на нашия овек в небесата, че е милостив и няма да позволи да имаме съществени проблими с Омикрона до края на годината. Но, очакванията са техническото и кадровото претоварване на здравната система ще продължи, ще има разтоварване, но то ще е бавно

2. Смъртността
Да нагледаме капана на Тамерлан.
Починали октомври - декември при вълната миналата година по това време - 6751
починали 1-ви октомври 2021 - 20 968
починали до днешна дата - 29 060

починали от 1-ви октомври насам за тази вълна - 8092
Починали спрямо починалите от съответната вълна миналата година по това време на починалите от миналата вълна - 119, 8% (от декември има още много време).

Значи, дотук при тази върна са починали 19.8% повече хора отколкото при съответната вълна миналата година. Пак да пиша - ако ваксинацията беше достатъчно обхватна, починалите щяха да са много по-малко. Статистиката от страни с висока степен на ваксинация е такава. Това са факти.
НЕ ВИ КАРАМ ДА СЕ ВАКСИНИРАТЕ НАСИЛА.

Ако щете се ваксинирайте. Ваша си работа. Не е задължително. Системата на Витанов е проста - взимате си решенията сами, носите си последствията сами.
Тук да отбележа нещо. Нали помните контролното число за броя починали до края на тази година - 30 000. До достигането му има още 940. Знаете, че съм скептичен, че ще може да останем под 30 000. Ще е много добре, но за жалост прогнозата е за надхвърляне. Да видим.

3. Картата на риска съгласно плана на министерството на здравеопазването. Виждате, че броят на областите, които са на ниво 4 продължава да намалява. Добрата новина е, че и София - град е кандидат за отиване на ниво 3. Това е добре.

Слизането на София, Пловдив и Варна на по-долни нива на риск е потвърждение на прогнозата ми за спокойни коледни и новогодишни празници. Ситуацията бавно се подобрява и очакванията са това да продължи.

4. Прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост - развитието тук потвърждава изводите от предната карта.
Знаете, че наблюдаваме с внимание София-град и София-област. Развитието тук се очаква да е положително. И двете области се очаква да излезнат от тъмно червената зона. Народе, положението се подобрява. Дръж така. И след две седмици и половина. яж и пий на воля.

Знаете, какво е контролното число. Броят на новите случаи трябва да падне под 2000 на ден и да се задържи стабилно там. Тогава дифузното разпространение ще угасне и ще имаме спокойни коледни и новогодишни празници. Да ви зарадвам - 7-дневният среден брой случаи на ден е 1887. Тоест, паднахме под 2000. Очаква се и и през работните дни от седмицата бройката нови случаи да падне под 2000 и де се задържи там.
Прогнозата на Витанов, че благоприятният сценарий е устойчив, се сбъдва.

Заплаха за този благоприятен вариант, който в момента е устойчив: идиотии, свързани с масови събирания заради студентския празник, пробив в спазването на мерките в училищата и масивно донасяне на Омикрон варианта на вируса от завръщащите се за празниците гурбетчии. Вероятността за тези ексцесии обаче не е голяма.

5. Картата на риска съгласно нашата методология. Тук
има положително развитие. Виолетовото намалява, но все още е доста много. Това трябва да ни показва, че благоприятния сценарий си върши работата, но има нужда от нашата подкрепа, за да продължи да си я върши и да намалява обхвата на виолетовата зона.

6. Омикрон варианта на вируса - индикаторите казват, че още го няма в България или ако го има, е дълбоко скрит под доминацията на делта варианта. Системата за ранно предупреждение на Витанов не го засича. Няма де се плашите - няма го Омикрона в България.

Знаете каква е прогнозата - не го допуснахме в страната до Никулден, тоест и днес, няма да може да стане доминантен до края на годината. С други думи, няма да имаме неприятности с него до празниците.

За догодина - нека другите си правят прогнозите, нека другите ви плашат. Каквото имам да казвам още по Омикрон варианта - ще го кажа в началото на следващата година.

Ама прогнозата била краткосрочна. Моля, моля - краткосрочните прогнози са за седмица напред най-много, средносрочните са за две седмици, а прогноза за над две седмици напред е вече дългосрочна. Прогнозата за спокойните коледни и новогодишни празници бе направена още през ноември. това е дългосрочна прогноза.

7. Тотален локдаун до края на годината - ЙОК. Засега вървим по благоприятния вариант. Ако не сме идиоти и не го дестабилизираме, това ще ни донесе спокойна Коледа и спокойни новогодишни празници. Сметките показват, че не се очаква да сме идиоти, тоест с голяма вероятност няма да си причиним големи неприятности за празниците.

8. Сега веселата част. Да отбележа - веселата част не е за пандемията, а за ситуацията в страната. Знаете, че се занимавам с математическа социална динамика. И за да не ви говоря със скучни формули, използвам някои весели закони, за да ви обясня какво излиза от сметките. От някое време сме на закона на Мърфи и неговите следствия. Днес ще поговорим за следствието

Оставени сами на себе си, нещата се развиват от лошо към по-лошо.

Всеки от вас го е изпитвал това следствие на гърба си. Но да го приложим към висшите етажи на държавната администрация. Назначаваме калинка на висок пост. Съгласно принципа на Питър калинката хабер си няма за какво иде реч. А времето и събитията си вървят и нещата се развиват. Как?

От лошо към по-лошо, ни казва законът на Мърфи. Ето защо, жестокият и безмилостен реализъм на математическата социално динамика ни казва да нямаме големи очаквания към това, което идва. И който ги няма, няма да бъде неприятно изненадан (пак). Тъй, че нямайте ги. Железният закон на Мърфи е в състояние да победи и най-добрите намерения.

Критикувате ме, защо ви говоря за Мърфи и Питър, а не казвам нища за Паркинсън. Е, чакайте де, нека да се поразвият събитията. Тогава ще говорим за любимата ми тема - как държавната администрация контролира тези, които искат да я променят. И не си дават сметка за законите на Паркинсън.

Държавната администрация е дракон. С приказки няма да се оправите с нея. С действията трябва да внимавате, че драконът бълва огън. Главата не може да му отрежете, че драконът ви трябва. Друго трябва да се прави тук, друго-ооо.
Какво? А-а-а-а: който управлява администрацията, той да се сети.


9. И тъй, прогнозата е благоприятна. Предлагам, де не си разваляме удоволствието от празниците, още повече, че и нашият човек в небесата има желание те да са ни спокойни.

Затова - профилактично - вършете си работата, живейте си живота, но се пазете. Спазвайте три шарана дистанция, стойте далеч от места на масови събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, елементарни неща.

Който иска, може и да се ваксинира (АМА НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО).
Това е за днес. Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля.