Увеличава се броят на хората, които се съмняват в ефикасността на ваксините срещу COVID-19", това е заявил Бил Гейтс.

По думите на милиардера според някои прогнози е било възможно през първите няколко месеца на 2021 г. ситуацията да се влоши.


Един от създателите на Майкрософт е казал пред вестник "Ню Йорк тайм", че хората, които не изпитват доверие към препаратите, предпазващи от смъртоносното заразно заболяване, не са намалявали.

"За съжаление тенденцията е обратна. Броят на скептиците расте и това е тенденция в световен мащаб", е посочил още той.

По думите на Гейтс една от причините за нарастващия брой скептици е била откриването на новия вид мутация на причинителя на COVID-19, която е била по-опасна.

"На този етап ние не можем да кажем, че сме преодолели тежките времена. Въпреки че постигнахме някои успехи в битката, не можем да кажем, че сме спечелили войната. Необходимо е още време, за да бъде изучена новата разновидност на болестта", е подчертал още Гейтс.

Гейтс е допълнил, че към този момент маските и социалната дистанция са били сред най-ефикасните и най-лесни начини за ограничаване на разпространението на коронавирусната инфекция.

"Аз също искрено се надявам, че благодарение и на ваксините ние ще победим тази коварна болест", е изразил оптимизма си той.