Увеличаването на броя на новорегистрираните случаи на коронавирус в последните дни не означава, че България е избързала с отхлабването на мерките срещу разпространението на коронавируса. Това каза в ефира на Нова телевизия д-р Стефан Константинов, бивш здравен министър и директор на СБАЛ по онкология в София.
 
"Хората трябва да са внимателни, да не бързат с махането на предпазните средства – особено маските. И трябва да мислим в позитивна светлина как да си връщаме живота, който обичаме", коментира той.
 
Бившият здравен министър отново уточни, че носенето на маски е най-евтиното и ефективно средство за предпазване от заразяване като се използват от всички хора.
 
Той беше категоричен, че държавата се е справила с борбата срещу COVID-19. "Ние можем да се чувстваме удовлетворени от начина, по който беше менажирана кризата. Хората, които бяха в Щаба бяха много подходящо подбрани. И тримата – и ген. Венцислав Мутафчийски, и Ангел Кунчев и Кантарджиев са много добри комуникатори", каза д-р Стефан Константинов.
 
Директорът на СБАЛ по онкология в София допълни, че от сега нататък поне няколко месеца хората трябва да бъдат бдителни и да продължат да носят маски. Той открои и няколко групи изводи, които кризата с коронавируса разкрива.

„Първата е, че държавата трябва да има болници, на които да разчита. Трябва да може в такива ситуации бързо и ефикасно да се намират такива. Това са държавните болници. Втората група е, че постулатът „Парите следват пациента“ не може да се абсолютизира“, категоричен бе д-р Константинов.