Великобритания се готви за зимата с призив за поставяне на трета доза от ваксините срещу Ковид-19. През последните седмици там беше отчетен ръст на заразените. 

Какво обаче се крие зад числата и оказа ли ключова роля имунизацията за намаляване на смъртността?

Доктор Петър Димитров работи на първа линия в борбата с Ковид-19 в университетската болница в Оксфорд. Консултант-анестезиологът ежедневно се сблъсква с тежките последствия от вируса на Острова и е категоричен - единствено благодарение на имунизацията смъртността в страната остава ниска.

"Смъртността тук е от 2 до 3%. В България гледам, че е над 4%. Във виетнамската война при американските войници смъртността е била под 1%. Никой не би желал да отиде на война във Виетнам 4 пъти. Точно това се случва, когато се оставя Ковид-19 да минава през популацията", каза той пред България Он Ер. 

В момента във Великобритания има ръст на заразените, но в болниците, подобно на българските, са настанени предимно неваксинирани хора.

"Много по-опасно е, ако те имат среща с вируса и тя се развие в неблагоприятна за тях посока. Ние имаме много случаи на хора, които се нуждаят от съдови операции и заради това част от лечението на Ковид-19 е да направиш така, че кръвта да не се съсирва толкова много. Развиват тромбозите, развиват перикардит, развиват миокардит", допълни д-р Димитров.

При реалната инфекция това са над 30% от случаите. Разказва, че натискът върху лечебните заведения във Великобритания остава интензивен, но с помощта на ваксините и усилията на медиците, ситуацията е под контрол. Това позволява извършването на планови операции на хора с тежки диагнози като рак. 

"Успяваме да наваксаме като работим по-дълги часове, работим и събота извънредно", коментира специалистът.

Според доктор Димитров светлина в тунела има, тъй като правителствата по света вече са наясно как да действат срещу вируса.

Предполага, че скоро и в България ще бъде намерен правилният подход. Трябва обаче и колективна отговорност, включително медицина.