В новата вълна на пандемията за съжаление зачестиха смъртните случаи при деца с коронавирус. Това съобщават инфекционисти от различни региони.

Майка проплака: Бебето ми е коронавирус, симптомите бяха... СНИМКИ

Лекарят по инфекциозни болести, професор Николай Малишев отбеляза, че 13% от учениците са болни в цялата страна сега, много деца са хоспитализирани, включително и в интензивно лечение.

Медикът казва, че делът на болните деца е 10-11%. Това ниво се колебае през целия период на пандемията, но нарастването на тежките случаи започна с новата вълна. Той отбелязва още, че повечето непълнолетни са заразени от родителите си.

Китайски лекари обявиха как COVID-19 преминава при децата

Ирина Захарова, главен педиатър на Централния федерален окръг на Русия, ръководител на катедрата по педиатрия в Руската медицинска академия за следдипломно образование (RMAPO), посочи възрастта на децата, хоспитализирани с коронавирус. Сред тях 45% са от седем до четиринадесет години, 19% са от 15 до 17 години, останалите са в предучилищна възраст.

Тя добави, че, разбира се, съпътстващите заболявания играят голяма роля: затлъстяване, захарен диабет и други имунодефицитни състояния, но при други деца коронавирусът може да бъде тежък.

Лекарите казват, че делта щамът на коронавируса е изиграл голяма роля. Заради мутацията той стана по-опасен, което се отрази на здравето на децата.

„Смята се, че децата понасят вируса по-лесно, но могат да бъдат и тежко болни. Вирусът мутира. Във Великобритания наскоро беше идентифициран друг инфекциозен щам... Това е биология. Ние се борим с вируса, а вирусът е срещу нас“, обясни пулмологът професор и доктор на медицинските науки Александър Карабиненко

Но как протича и какво се знае за тежките случаи на коронавирус при децата ще научите на jenata.blitz.bg