От столицата на Каталуния, д-р Милен Бонев, който е анестезиолог в болница в Барселона разказва повече за това как тук се борят срещу коронавируса.


Д-р Милен Бонев

„Положението е повече от критично. Тук е като на война, ние сме в бедствено положение“, каза д-р Бонев.

„Работя в частно здравно заведение, което преди три седмици се превърне в болница за лечение на пациенти с COVID-19. Повече от 160 души имаме на етажите, трябваше да преустроим цялата болница“, разказа още той пред bTV.

„Всички операционни блокове, които са три, превърнахме в реанимации. Във всяка операционна зала имаме по двама пациенти и на практика сме изчерпали почти целия ресурс по отношение на интензивното лечение“, каза д-р Милен Бонев.

Български лекар с разтърсващо послание от Германия след първия си интубиран от COVID-19 пациент

По думите му има и млади пациенти, а двама души на 44 и 46 г. са в реанимация.

„Около 30% от населението на Испания е над 60 г. и затова повечето пациенти са възрастни. От 60 до 75-годишна възраст са ни повечето пациенти на вентилация“, поясни анестезиологът.

Той каза, че за няколко дни са имали проблеми с предпазните облекла, но в момента са много добре снабдени и защитени.

За последните 24 часа 849 души са починали от коронавирус в Испания. Това е рекорден брой на починалите за едно денонощие от началото на епидемията в страната.

Общо 8189 души са починалите от вируса в Испания досега, като по този показател страната се нарежда на второ място в света след Италия. За последното денонощие в Испания бяха регистрирани 9222 нови случая на зараза, с което общият им брой достигна 94 417.

Основното безпокойство на здравните власти в Испания е, че интензивните отделения, които са на предела на капацитета си, ще се окажат препълнени. Персоналът вече се оплаква от липса на предпазни облекла. Най-тежко е положението в Мадрид, където починаха 3603 души.