Утрешният протест на специалистите по здравни грижи вероятно ще се състои, въпреки че днес премиерът Бойко Борисов обеща средства за медицинските сестри.
 
Премиерът събра здравния министър Красимир Ананиев, представител на синдикатите и на професионалистите по здравни грижи на среща в Министерски съвет.
 
„Дълбоко оценявам и уважавам труда на професионалистите по здравни грижи“, каза министър Кирил Ананиев. Техният труд се цени в цяла Европа, подчерта той. Затова и те били търсени кадри.
 
Ананиев призна, че има проблем с човешките ресурси в цялата система на здравеопазването. С МОН ведомството му работи по посока специалистите по здравни грижи да се увеличават ежегодно. Проблемите на медицинските сестри са натрупани в годините, според него. „Те искат подмяна в системата на управление на здравеопазването. Готови сме на диалог“, подчерта Кирил Ананиев и поиска спокоен и професионален диалог.
 
„Няма нужда от протести, смята министърът. В момента се договаряли заплатите в лечебните заведения, стана ясно от коментара му. Тепърва предстои процесът на увеличаване на заплатите“, смята Ананиев.
 
Освен основни заплати медиците получават и допълнително материално стимулиране (ДМС). На места бонусите надхвърлят основното възнаграждение, както обясни здравният министър. Според него е нужен добър диалог между директорите на болници и медицинския персонал, каза той и повтори, че има нужда от разговори.
 
Предстои ни много съвместна и конструктивна работа, заяви Ананиев и допълни, че ще покани шефовете на болниците, за да обсъдят заплатите.
 
Борисов проявил разбиране към исканията на медицинските сестри.
 
Повече от 33 000 медицински сестри недостигат в страната, стана ясно още от думите на министъра.
 
Медицинските сестрите работят на няколко места. От ведомството ще правят информационна кампания сред учениците за професията, за да се запълнят липсите на кадри.
 
Съсловната организация на медицинските сестри не е организирала утрешния протест. Той се организирал в социалната мрежа и от организацията на специалистите по здравни грижи подкрепят исканията на колегите си. И синдикатите подкрепят исканията на протестиращите, но не са участвали в организацията.