Чешкото правителство ще позволи на асимптоматичните лекари и социалните работници, за които е потвърдено, че са заразени с коронавирус, да продължат да работят, съобщи здравното министерство.

Новите правила са по-малко амбициозни от тези, предложени по-рано от правителството, което заяви, че съставя по-широк списък от критичен персонал, включително службите за спешна помощ, полицията и енергийните работници, които биха могли да бъдат включени в програмата, според съобщения в медиите в тази страна.

Ходът на Чешката република е последното облекчаване на мерките в Европа.

Европейските държави се опитват да намерят начин да поддържат работата на службите, като в същото време разпространяват заразния щам на Омикрон. Министърът на здравеопазването Властимил Валек каза пред репортери, че правителството се надява да успее да овладее вълната от омикронни инфекции, която причинява повече от 10 000 заразени на ден.

„Ще бъдат въведени мерки, за да се гарантира нулев риск от заразяване на работното място“, каза той.

„Тези, които трябва да продължат да работят, ще могат само да отидат на работа и да се върнат у дома. Те ще трябва да носят маски и да се хранят в отделни стаи“, каза министърът.

Той добави, че новите мерки ще засегнат няколкостотин работници и ще се прилагат само при необходимост.

„Мерките ще бъдат определени по такъв начин, че да гарантират нулев риск от заразяване на медицинския персонал“, каза той.

Правителството вече разпореди тестване в училищата от понеделник, а медиците ще трябва да се тестват два пъти седмично.

Валек прогнозира, че до началото на следващата седмица ще има до 20 000 заразени на ден, а до края на същата седмица може би до 50 000 заразени.

Валек повтори, че стратегията на правителството е да забави разпространението на коронавируса сред населението и да избегне разпадането на болниците.