В края на март очакваме втората версия на разрешените ваксини. Това заяви проф. Илко Гетов, българският представител в Европейската агенция по лекарства (ЕМА).

"Не разбирам защо някои наричат ваксините експериментални течност. А как ще нарекат енергийните напитки или течността в електронните цигари? Не е ясно.

Не е вярно, че 80% от българското население не подкрепя епидемиологичните мерки. Хората у нас са разделени на 3 еднакви части: на антиваксери, често някои от тях са трансваксери, на колебаещи се за ваксините и на ваксинирани", допълни проф. Гетов в сутрешния блок на bTV.

Според него консервативните учени са за по-строги мерки и вероятно на заседанието при премиера в сряда ще ги поискат - например носене на маски навън, както е по света.

"Вярвам на професорите Витанов и Агрирова, добри професионалисти. Мангъров не разбира от мерки, но е клиницист и име в педиатрията", обяви Гетов.

"Според Европейската комисия (ЕК) и Световната здравна организация (СЗО) следващите дози - 5-а, 6-а и т.н., ваксини не е работеща тактика, а трябва нова версия на ваксините, това се очаква да стане. Европейската агенция по лекарствата е една от най-рестриктивните в света, затова са разрешени само 5 ваксини от наличните над 15 в света.

Когато се базираме на медицина и медицинна фармация, няма как за говорим за лечение на коронавируса с масажи и други средства, каквото препоръчват антиваксерите.

Съветвам родителите на деца да не се колебаят и да ги ваксинират, така те няма да се изолират от обществото", каза още проф. Гетов.