Заразата с коронавирус има три възможни сценария, които да следва през идните месеци. Това заяви на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб секретарят му Димо Димов. 

"При първия сценарии се очаква серия от повтарящи се малки вълни на заразата през лятото и есента, с тенденция за намаляване до 2021 година", заяви Димов. 

По думите му при втория сценарии се очаква нов пик на заразата през зимата на 2020 година и последващи 1 или повече по-малки вълни през 2021 година. 

"Сценарий номер три е т. нар. бавно изгаряне на вируса - без ясно изразен вълнов модел", каза Димов. 

"Независимо от сценария очакванията са между 18 и 24 месеца да се констатира значителна активност на коронавирусната инфекция.

Обществата и страните трябва да се адаптират, така че да се намери баланса между противоепидемичните мерки и възстановяването на икономиката", заяви секретарят на Националния оперативен щаб. 

"В тази връзка ние постепенно отхлабваме мерките и ще видим през идните дни какъв ефект има това и дали да продължим с либерализацията или да върнем част от мерките", завърши Димов. 

БЛИЦ припомня, че по-рано днес стана ясно, че Щабът няма да дава повече брифинги рано сутрин, а информацията ще се съобщава именно от Димов. Всички въпроси ще могат да бъдат изпратени към Министерството на здравеопазването или Щабът от ресорните журналисти. 

По думите на говорителката на Националния оперативен щаб Севдалина Арнаудова причината за това решение е, че българското общество е достатъчно добре информирано за коронавируса. 

БЛИЦ припомня, че към тази сутрин броят на положителните проби на заразени с коронавирус са 1588. За последното денонощие има три нови смъртни случая в страната. 

Констатиран е първи смъртен случай на медицинско лице у нас - става въпрос за 43-годишна лекарка от МБАЛ-Сливен. По думите на секретаря на щаба заразата се е развила много бързо при нея и въпреки интубацията колегите й не са успели да се преборят за живота й.ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!