"За последното денонощие са изследвани 1126 проби. От тях са установени 47 нови потвърдени случаи на коронавирус. 1588 е общата бройка на заразените у нас. 1232 случая са активни." Това заяви на извънреден брифинг секретарят на Националния оперативен щаб - Димо Димов.  

По думите му има нова област - Разград.

Положителните проби са констатирани в областите София (6 случая), Видин (22 случая), Благоевград (5 случая), Плевен (3 случая), Кюстендил (2 случая), Перник (2 случая), Пазарджик (1 случай), Враца (1 случай), Разград (1 случай), Смолян (1 случай), Ямбол (1 случай), Сливен (1 случай) и Пловдив (1 случай).
 

Най-много заразени до момента има в София – 728 души.

От всички 1588 констатирани с COVID-19 – 792 са мъже и 796 са жени.

Най-възрастният пациент е на 95 години, а най-малкият – бебе на 2 месеца.

"Има 5 нови случаи на деца между 2 и 16 години", каза Димов. 

По думите му има 4 нови случая на заразени медицински лица. Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при лица-медицински служители е 174 души.

"Нови 11 излекувани от COVID-19 има у нас. Така общият им брой за страната става 287", поясни той.

Димов огласи, че има три нови смъртни случая за последните 24 часа. Първият е на мъж на 64 години в Смолян, който е имал тежки придружаващи заболявания. 

Другите двама души са мъж на 65 години с белодробно онкологично заболяване и жена на 43 години. И двамата са от Сливен. 

Вторият случай - на 43-годишната жена е първият в страната смъртен случай на лекар. Тя е работела в инфекциозното отделение. По думите на Димов клиничната й картина се е развила много бързо. Била е интубирана, но изходът е бил неприятен. 

БЛИЦ припомня, че преди минути говорителката на щаба Севдалина Арнаудова огласи, че повече няма да има сутрешни брифинги, на които да се изнасят данни за заразените с коронавирус от щаба. Цифрите ще бъдат съобщавани от секретаря на Щаба - Димо Димов. 

Причината по думите й е, че има недоволство сред обществото, че не получават нова и съществена информация от редовните изявления сутрин. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!