Един от най-рисковите райони в момента у нас е Черноморието, където туристическият сезон вече е в разгара си. Какви са данните за Бургаска и Варненска област?

От здравните инспекции в Бургас и Варна отчитат повишаване на заболяемостта в последните дни и седмици. 13 души са настанени в Инфекциозното отделение на бургаската болница с коронавирус, най-малкият пациент е бебе на 8 месеца. В реанимацията, с усложнение, е жена на 77 години, която по-късно е потърсила лекарска помощ.

Във Варна в болница са 37 души в неусложнено състояние, почти всички са възрастни хора с много заболявания.

На този фон, здравните власти отчитат лек ръст във ваксинирането.

В Созопол, където сезонът е в разгара си, аптекари отчитат повишено търсене на лекарства за лечение на коронавирус и антигенни тестове.

„До преди 2 седмици тестовете бяха спрели да се продават, което беше добър знак. Но, за съжаление от няколко дена буквално около 10 теста на ден заминават“, казва аптекарят Делян Спиров, цитиран от bTV.

„Хората са предимно курортисти и последната им задача е да дойдат да се тестват за COVID. Трябва да падне, за да отидем и да го намерим. Хората си гледат просто удоволствието“, казва д-р Валентин Дилов от Спешния център в Созопол.

Местната власт следи обстановката и е в готовност да свика кризисен щаб, ако случаите се повишат драстично.

„Непознати хора на едно място за по десетина дена - това създава и крие големи рискове. Имаме абсолютно всичко необходимо да започнем дезинфекция, каквато правихме и в миналите периоди, включително и измиване и дезинфекциране на улиците, публичните места“, заяви зам.-кметът на Созопол Румен Кисьов.

14 души с коронавирус се лекуват в бургаската болница, но само един е в по-тежко състояние. Медици отбелязват, че заболяването протича леко.

„Има повишен интерес към ваксините. Общо-взето хората са притеснени от повишения брой на заболелите в последните дни“, обяснява д-р Мирослава Киселкова от РЗИ Бургас.

Най-често хората си слагат втора бустерна доза, но има и такива, които се имунизират за първи път.