Мъжете в златната възраст над 50 имат едно слабо място, за което избягват да говорят. Това е здравето на простатната им жлеза. Увеличената простата е почти неизбежен спътник на дълголетието.

Затова здравният подкаст на агенция Блиц гостува в кабинета на един от най-популярните уролози в България  д-р Александър Боцевски от столичната Хил клиник.  Той  е сред водещите висококвалифицирани специалисти у нас с най-голям опит в лазерната урология. Извършил е самостоятелно и в екип  хиляди безкръвни лазерни операции на доброкачествено увеличена простата.

За да не губите време, темите в интервюто са описани по минути и от видеото в YouTube можете да чуете само онова, което ви интересува.

От началото до 3,10 минута. Какво е основното, което трябва да знаем за простатата и за какво служи тя на мъжете? Това е мускулесто-жлезист орган на уринарната и на половата система.  В самата жлеза се намират нервите, които участват в половия живот на мъжете и каналите, през които се изхвърля спермата навън.

От 3,20 до 4,50 минута. Има ли връзка между начина на живот и вероятността да се получи увеличение на простатната жлеза?  Примерно при един „полов атлет“. Все още не е доказано дали когато нивата на тестостерон са по-високи, жлезата става по-голяма. Но все пак, ако спортуват, мъжете са в по-добра урологична форма. Влияе тютюнопушенето, фамилната обремененост (вероятността за злокачествен процес се предава по мъжко поколение), алкохолът в по-високи количества, заседналият живот…

От 4, 50 до 5,30 минута. Как човек живее в пълно разбирателство с простатата си и изведнъж тя започва да му създава проблеми, независимо, че води здравословен начин на живот. Това е генетичната предиспозиция. Когато в гена го има, рано или късно се проявява. Затова съветвам мъжете на 45-50 години, независимо, че нямат симптоми или проблеми, да минават на профилактичен преглед. Това спасява човешки живот.

От 5,30 до 9,30 минута. В какво се състои профилактичният преглед? Пациентът първо попълва въпросник, в който отбелязва каква е степента на неговия проблем. Снемаме анамнеза. Простато-специфичниият  антиген  е глюкопротеин, който се следва от кръвта и е специален само за простатна жлеза.  Той ни подсказва, че има проблем, а ние трябва да го диагностицираме. Преминаваме през ехография.

От 9,40 до 11 минута.  В Хил клиник взимате ли биопсия. Тук освен, че се правят трансректални биопсии, ние сме основоположници на т.нар фюжън биопсия. Препокриват се образите от фюжън и ядрено-магнитния резонанс и имаме възможност да хванем рака, ако го има. В рамките на едно денонощие след биопсията пациентът си е у дома.

От 11 до 12,15 минута. Казват, че при доктор е като при изповедник. Но някои пациенти крият. За какви симптоми трябва да следи човек. Вяла струя, трудно уриниране, трудно тръгване на урината рано сутринта, нощни ставания, чувство за недоизпразване на мехура. Инконтиненция. Отпадане на сексуална функция. Неоправдана температура.

От 12,20 до 13,50 минута. Човек ако слуша рекламите, всички тези симптоми ще изчезнат с някоя хранителна добавка. Те изобщо могат ли да лекуват? Те не лекуват. Могат да се прилагат при много леки форми на доброкачествена простатна хиперплазия. Най-често се употребяват като допълнение на друг медикамент, например алфаблокер. Понякога пациентите си губят времето, разчитайки на ефект от хранителните добавки. Най-добре е да се обърнат към уролог.

От 13,50 до края. Лазерната урология е една от визитните картички на Хил клиник. Какво представлява тя? Ние сме първите, които започнаха да се занимават с лазерна хирургия в България. През нас са минали хиляди пациенти за 15 години.  Това е най-щадящият, безболезнен и високотехнологичен метод. Проблемът с увеличената простата се решава радикално и пациентът на другата сутрин си е вкъщи. Няма значение дали човекът е на 50 или на 95 и какви са страничните му заболявания. Упойката е местна, спинална. И най-важното е, че при операцията не се унищожават нервите, които влияят върху ерекцията, а от тук не се нарушава половия живот. С каквито сексуални възможности мъжете влизат на операция, така излизат. Дори пациентите са по-щастливи в интимен план след нея, защото са по-спокойни, не стават нощно време, нямат проблем със задържането на урина. Интимният им живот ако е куцал, вече е хармоничен.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук