Как се отразява тютюнопушенето върху тежестта на евентуална инфекция с коронавирус и какво трябва да предприемат пациентите с Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) – заболяване, което най-често се среща именно при пушачи, в условията на пандемия.

Отговорите потърси БНР от един от водещите пулмолози у нас д-р София Ангелова - специалист по белодробни болести, вътрешни болести и иглотерапия и лазерпунктура, председател на Национална асоциация за профилактика на белодробните болести, член на Дружеството по белодробни болести и на Европейското респираторно дружество:

„Забелязах в социалните мрежи публикация, която едва ли не показва на пушачите: пушете, за да не боледувате от Covid-19. Искам да развенчая този мит и направих справка, а и на страницата на СЗО категорично е отбелязано, че пушачите са рискова група за заболяването Covid-19“.

COVID-19 не заразява пушачите - топлекари се изпокараха заради новото изследване

Д-р Ангелова цитира данни от метаанализ на пет проучвания от различни райони на Китай с включени над 1000 пациенти с Covid-19, според който рискът пушачите да имат тежки симптоми на Covid-19 е 1.4 пъти по-висок, отколкото при непушачите.

„От друга страна 2.4 пъти е по-голяма вероятността пушачите, заболели от Covid-19 да бъдат приети в интензивни отделения за механична вентилация и по-висока смъртност в сравнение с непушачите. Това е заключението на авторите на метаанализа".

Д-р Ангелова посочи и друго проучване, от Южна Каролина, което разглежда ензим с ключово значение за закачане на вируса към долните и към горните дихателни пътища.

От тези данни става ясно, че по-малко рискови са бившите пушачи в сравнение с активните пушачи, т.е. бившите пушачи е по-малко вероятно да се разболеят от вируса, в сравнение с активните пушачи. Това се потвърждава и от проучване, публикувано в Европейския респираторен журнал, с което се прави сравнение между пациенти с ХОББ – пушачи, непушачи и бивши пушачи, и друга група пациенти, също разделени по този признак.

„Заключението е, че вероятността за заболяване при пушачите е по-висока, отколкото при непушачите. Още нещо важно – сравняват ACE 2 рецепторите при непушачите и бившите пушачи и се оказва, че при бившите пушачи те са почти толкова, колкото при непушачите, т.е. заключението от резултатите е, че никога не е късно да откажете цигарите“.

При пушачите локалната защита и по принцип имунната защита е занижена - защитата от нар. мукоцилиарен апарат - лигавицата и ресничестият епител. Върху тях има слузна материя, върху която попадат вирусите и бактериите и ресничестият епител ги изхвърля. При пушачите обаче под ежедневното въздействие на тютюневия дим настъпва парализа на тези реснички и в резултат бактериите и вирусите от въздуха или устната кухина лесно попадат в белия дроб.

Сензация от Ухан: Коронавирусът не заразява пушачите!

Пулмологът предупреди още, че зад така наречената „тютюнджийска кашлица“ може да се крият сериозни заболявания. Затова при продължителна кашлица трябва да потърсим мнението на белодробен специалист.

Специалистът посочи, че се очаква втора вълна от заболявания, но на основните заболявания на хронично болни пациенти, които в момента не смеят да отидат на лекар заради страха от зараза с коронавирус.

Относно използването на инхалаторни кортикостероиди в ситуацията на епидемия и твърденията, че те не бива да бъдат прилагани, д-р Ангелова беше категорична, че приемът им не трябва да се прекъсва. Това са препоръките и на европейските и световни ръководства за лечение на ХОББ и астма.

„Спирането на тези медикаменти крие опасност да влоши състоянието на пациента. Инхалаторният медикамент, който поддържа белия дроб в добро състояние и в добър контрол, ще го предпази от заразяване с коронавирус. И затова апелът ни към тези пациенти е да се придържат ежедневно към терапията си и да се спазват мерките за предпазване – миене на ръцете и дистанциране“.

Няма как инхалаторният кортикостероид да повлияе зле на пациента, защото, когато белият дроб е добре вентилиран и има достатъчно кислород, той не позволява да виреят вирусите и бактериите в него.

Д-р Ангелова изрази надежда, че със затоплянето на времето пандемията от коронавирус ще затихне. По думите й, случващото се в момента ще ни помогне да се пазим повече, дори и от грип. Ако сме дисциплинирани по време на грипна епидемия, няма да позволим да има висока смъртност по време на сезонния грип.