Д-р Бацелова посочи причината за смъртта на ваксинираните българи и каза какво ни чака след 2-3 седмици
Хубаво е човек да се консултира с имунолог преди да си прави каквото и да е изследване, препоръча тя
„Не е характерно само за тези ваксини, а за всички ваксини поради особеност на имунната система“, заяви тя и допълни, че също така има значение как са съхранявани ваксините.
„Още март месец имаше конкретни указания как да се съхраняват ваксините, как да се отвори флаконът и колко време след това може да се използва“, уточни тя.
Важно е да се поставят ваксини, които се съхраняват правилно. По думите ѝ, ако има проблем при съхранение, то това няма да навреди на пациентите, но може да повлияе на защитата.
Д-р Бацелова каза, че данните сочат, че като цяло ваксините предпазват.
Особености на имунната система ги кара да не откликват на никакви видове ваксини. Има и група от хора, които са на имуносупресирана терапия и също са под въпрос дали ваксината ще ги хване. Лица с ХИВ, чиято имунна система е компроментирана. Освен това са и възрастните – лица над 75 години", каза още тя.
По думите ѝ в България се правят безразборно тестове за антитела, но има особености кои от тях реагират срещу спайк протеина. "Хубаво е човек да се консултира с имунолог преди да си прави каквото и да е изследване", смята д-р Бацелова.
„Делта вариантът се разпространява много по-лесно. Вирусният товар, който се отделя, е доста по-голям“, заяви тя по повод днешната ситуацията с коронавирусната пандемия у нас.
Специалистът очаква повишение на заболеваемостта след началото на учебната година.
Притесненията ни са много големи във връзка с училищата и детските градини. Много малък е процентът на ваксинираните учители. В САЩ доказаха, че 1 учител, който преподава 2 дни без маска, заразява 50% от учениците.
Ще започнат като изолирани взривове в различните колективи, после в семействата, после родителите в техните колективи. Пикът ако кажем, че максималният инкубационен период е 14 дни, това ще стане след 2-3 седмици, уточни тя.
Последвайте ни
2 Коментара: