Не съм със свито сърце. Вече минахме през подобна картина преди година. Знаем много повече, организацията е по-добра. Така коментира първия учебен ден главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

Много ми се иска да сме в плато, до преди два дни си го мислех, но в последните два дни имаме положителен ръст и то с 9%. Нека да изтече тази седмица и ще видим стигнали ли сме върха или още имаме да катерим", каза той в "Още от деня" по БНТ. 

По думите му не е 100% задължително да има пик.

"Все повече хора вече имат имунитет, имаме мерки освен това. Каквото е в обществото, това е и в училищата. Няма как там да е напълно безопасно. Важно е случаите да се минимизират. Не очаквам да пламнат цели училища и да се стигне до трагично високи стойности, които да прекратят занятията в цели области", добави доцентът. 

Според него всичко има ефект. "За да приключим с този проблем може да търсим вълшебни пръчици, но няма как да стане така. Важно е всичко, дори и проветряването на класните стаи", каза той. 

Той призна, че мерките са смекчени, а той е бил привърженик на по-строги ограничения. "Едно е експертното мнение, друго е това, което може да се получи на практика", призна Кунчев.

По думите му решенията се вземат така, че да се постигне максималното с минимални загуби.

"Да оставиш хиляди хора без препитание ще е трудно. Сега даваме на всички избор", каза Кунчев.

Той призна, че едно заведение в столицата е огласило, че всичките му служители са ваксинирани и то ще работи. "Лично аз ще им пратя проверка, предупреждавам ги, но точно така се прави", призна той.

"Къде в Европа пуснаха да мътят мозъка разни хора по телевизията и да говорят срещу имунизациите?", запита гневно той, след като анализира, че сме последни по ваксинация в Европа.