- Д-р Боцевски, вие сте лекарят, през чийто кабинет всеки ден минават десетки мъже и така пет пъти в седмицата, вече повече от 15 години. Кое налага такъв голям обем консултации и бяха ли те повече през ноември?

- Истината е, че специалността ни е в помощ на все повече мъже. Населението застарява, затова и урологичните проблеми зачестяват. В моята практика съм консултирал и излекувал хиляди мъже, по-голямата част от тях страдат от доброкачествено увеличена простатна жлеза, но имат и допълнителни патологии, например свръхактивен пикочен мехур, камъни, фимози и т.н.

Другата причина към нас да се обръщат хора от цялата страна, а и от съседни държави е, че клиниката ни е много популярна, от уста на уста хората си предават информация за нас. И не на последно място ние сме известни с това, че винаги се стремим да се оборудваме с последната дума на техниката.

Разполагаме с най-новите модели лазери, много качествени ехографи, първи започнахме да работим с Fusion биопсията, първи въведохме тестовете за кръвна биопсия на простатна жлеза, пикочен мехур и тестиси. Опитът ми позволява да консултирам десетки мъже всеки ден, защото след години практика за мен няма тайни в диагностиката.

Отговарям и на последната част от въпроса ви - да, през ноември имаше завишен интерес към прегледите, което ни радва. Това говори, че българинът все повече се грижи за здравето си и превантивно търси проблемите. Защото ракът на простатата се развива подмолно и удря без предупреждение. Първоначално не създава никакви проблеми, докато не се развие и излезе извън жлезата, когато образува метастази.

- Каква е основната причина мъжът да отлага своя преглед при уролог?

- Мъжете изпитват неудобство да посещават уролог. Особено по-възрастните мъже, които са голяма част от пациентите ни. Затова медиите, включително и вашият вестник, играят своята социална роля, като популяризират профилактиката на рака на простатата.

С ваша помощ повече хора чуват за проблема, повече хора се замислят за собственото си здраве и за това на близките си. Нерядко съпругите записват часове на мъжете си, защото виждат честото нощно ставане и други симптоми. Понякога синовете подканят бащите си за преглед, а друг път самите пациенти се решават да се обърнат към нас за помощ.

За мъжете, които имат рак на простатната жлеза, каква е надеждата? Има ли съвременната медицина добро решение,  четете в най-полезния сайт Zdrave.to

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук