Д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС и личен лекар, заяви пред Нова тв, че именно в този празничен ден трябва да осъзнаем, че имаме нужда от много голямо национално обединение, както и във всеки аспект на живота, включително и по здравен проблем, какъвто е пандемията от COVID-19.

Според него различните мнения за ваксинацията и коронавируса дори сред медиците са си дали резултат и имунизацията у нас е на много ниско ниво.

"Отговорът за ниския процент на ваксинация не може да бъде еднозначен, има обективни и субективни причини. Но основният проблем е изявата на различни личности с противоречиви мнения, което не кореспондира с медицинската наука", заяви още д-р Брънзалов.

Той е убеден, че хората трябва да възприемат обективната реалност, а ако това не стане, ще има неприятни последствия за българското общество.

Относно дали ваксинацията да бъде задължителна медикът заяви, че всеки работодател има интерес неговите служители да бъдат ваксинирани, но е и сигурен, че рано или късно ще се върнем до някаква нормалност и трябва да приемем съществуването на вируса, защото той няма просто да си отиде.

"Но категорично съм против всяко задължение, защото то води до още по-голяма съпротива. Разбирам обществото, в него се е събрала голяма доза гняв, защото рестриктивните мерки носят голям дискомфорт на всеки един от нас", смята заместник-председателят на БЛС.

Д-р Брънзалов добави, че трябва да има държавници, които да поставят проблема с COVID-19 като проблем номер едно на България.