България се справи много добре с кризата с COVID-19 благодарение на моите колеги, коментира пред БНТ зам.-председателят на Българския лекарски съюз Николай Брънзалов. 

След това, което преживяхме, много се подобриха хигиенните навици на хората. Цифрите говорят, че България се справя добре, не на последно място благодарение на лекарите, уточни той. 

Съответно предпазните мерки ще бъдат отслабени, посочи д-р Брънзалов, като добави, че през лятото заболяваемостта спада.
В отговор на въпрос дали има основания да се отпускаме и дали икономиката е станала по-важна от здравето зам.-председателят на БЛС посочи, че човешкият ресурс е най-важен.

На въпрос, свързан с вариантите за пускане на детските градини, д-р Брънзалов посочи, че трябва да се направи една много точна преценка кога точно трябва да се пуснат.

Естествено, че ще има допълнително разхлабване на мерките. Но не трябва да се стига до крайности, посочи той. 
Навлязохме в непозната територия за всички нас, но тази територия вече не е толкова непозната, каза още д-р Брънзалов във връзка с появата на COVID-19 в България. 

Трябва да се внимава и във връзка със скупчването на много хора в ресторанти, коментира той.

В отговор на въпрос дали има опасност болниците да останат без медици, тъй като 242-а медици са заразени, д-р Брънзалов заяви, че вероятно няма да се наложи в България да се внасят лекари.

Не мисля, че се налага да внасяме лекари. България разполага с перфектни лекари. Справихме се много добре, каза той. 

На въпроса, свързан с искането на Здравната каса  да бъдат върнати част от парите, отпуснати за борба с коронавируса, д-р Брънзалов отговори: "По време на извънредно положение пари се дават. Няма да се допусне връщане на средства."