"Определено има желаещи. Нека разгледаме националната статистика. Това, което показа проучването на "Галъп" - 45% от българите не желаят да се ваксинират. Трябва да приемем този факт, това е тяхно гражданско право. Трябва да търсим начини да се справим с епидемията в България".


Това посочи заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов в студиото на "Денят ON AIR".

Ваксинираните са убедени, че са защитени. Като голяма част от тези, които са имунизирани в кабинетите на личните лекари, са хора в риск с допълнителни заболявания. Те следят информацията за новата доза, изтъкна медикът.

"До момента няма официална заповед по кои критерии ще се прилага тази допълнителна доза. Тя е допълнителна за определени хора, както може би за професии, които са най-рискови ", уточни пред "България он Еър" д-р Брънзалов.

Заместник-председателят на БЛС коментира, че лекарите са дали пример на обществото, тъй като 70% от тях са ваксинирани, а 20% са преболедували Ковид-19. Специалистът подчерта, че поставянето на третата доза трябва да бъде при хора с допълнителни заболявания.

"Ковид зоните не работят. В този вид лечебни заведения, пунктове, не може да се наблюдава, който и да е пациент в динамика в този период, в който се установява, че той е заболял, до момента, в който излезе от карантината здрав", настоя д-р Брънзалов.

По думите му нито хоспитализации са намалели, нито смъртността. А Ковид зоните не са от полза за пациентите и за лекарите, посочи той пред Bulgaria ON AIR.

"Знам от управители на медицински центрове, че са подложени на натиск, за да бъдат открити такива центрове. Използват се различни методи на натиск.

Чуват се приказки, че ако едва ли не не открият такъв център, лекарите няма да получават т.нар. средства за работа при неблагоприятни условия на работа, които се отпускат за тях", уточни заместник-председателят на БЛС.

Медикът обясни, че тези центровете са финансирани допълнително.

"Един преглед ще бъде 25 лв. А ако трябва да дойде за вторичен преглед, центърът ще получи още 25 лв. Откъде ще се вземат тези средства, за да се закупи допълнителна техника? Тези лечебни заведения ще бъдат субсидирани за петата или шестата вълна", завърши д-р Брънзалов.