Щаб трябва да има, докато има действащо правителство. Щабът касае всички нас, а не само здравната система. Всеки, който взима решения, ще се обгради с колектив как да действа в тази ситуация. При това положение не трябва да бъде разформирован щабът, защото имаме епидемия. Това, че настъпват политически промени, не променя епидемичната обстановка. Това заяви д-р Николай Брънзалов в студиото на сутрешния блок на БТВ.

Според него основният проблем, заради който НОЩ е създаден, е свързан с разрешаването на епидемията. По думите на д-р Мими Виткова като експертен орган Щабът трябва да бъде максимално широк, но политическата отговорност се носи от правителството.

Д-р Брънзалов каза, че въвеждането на мерките е имало за цел по-малка заболеваемост: „За нас няма значение кой от коя партия е. За нас хората са пациенти“.

От друга страна, Д-р Виткова критикува логиката и последователността на мерките: „На обществото трябва да се обясни, че когато се достигнат едни стойности, се предприемат нови мерки“.

„Решението да се създаде щаб се взима от премиера и правителството. Ние сме лекари – отиваме там да си кажем мнението. Всички лекари са действали в тази насока. За първи път България е била изправена пред такъв сериозен проблем, какъвто е пандемията“, коментира д-р Брънзалов.
Той изрази мнение, че д-р Симидчиев е един добър специалист, но решението за това кой да оглавява НОЩ е политическо.