Хората в Банско и Разлог са се срещнали с коронавируса още през февруари. За това говори наличието на IgG антитела, което показва прекарана инфекция, т.е. преминала среща с вируса и изградени антитела, коментира пред „Струма“ д-р Емил Тончев.

Той е депутат и от месец работи като доброволец в отделението по образна диагностика в МБАЛ – Разлог, което оглавяваше, преди да встъпи в длъжност като народен представител.

Създалата се ситуация с разпространението на Covid-19 го изпрати обратно в родния му град, и то на първа линия, сред хората, които посрещат първи всички пациенти със симптоми на вируса.

„Може би във връзка с туристическия сезон през февруари са били повече и случаите, но да не забравяме, че една немалка част от хората го изкарват на крак и с минимална симптоматика.

През февруари имаше наслагване на втората грипна вълна – сезонния грип, тип Б, и вероятно може да е имало случаи и на новия вирус, но мисля, че са били единични.

От средата на март докъм 10-15-о число на този месец в района имаше немалко случаи. Сега, слава Богу, се наблюдава едно затихване, но с периодични, главно фамилни огнища в региона.

Като цяло мога да кажа, и се надявам горещо, вече да слизаме от пика, но това не бива да ни успокоява, нека сме дисциплинирани. Трябва да се държим отговорно и да спазваме всички противоепидемични мерки“, казва д-р Тончев.

Припомняме, че първият установен случай на заразен с COVID-19 у нас, бе обявен на 8 март.

Въпреки трудностите в началото на извънредното положение в страната, лекарят споделя, че сега нещата в болницата вече се регулират и работата върви гладко. Той е удовлетворен, че от лечебното заведение вече са излезли излекувани над 12 души, но въпреки не подценява ситуацията и апелира всички към отговорност.

„Инфекцията Covid-19 е съвсем ново заболяване, с което се среща човешката популация. То протича индивидуално и различно при всеки един пациент, нещо като многоликия Янус.

Виждал съм картини на тежка двустранна вирусна бронхопневмония при сравнително запазено състояние на пациента, както и обратното – с минимални изменения на рентгена, но с тежка клинична картина. Затова заболяването е сериозно и трябва да сме отговорни, предпазливи и да спазваме противоепидемичните мерки.

Относно придобиване на траен имунитет - еднозначен отговор все още няма, но се надяваме, че такъв ще има скоро“, казва депутатът доброволец.