Грипът не се лекува с прием на антибиотици. Това заяви пред Нова телевизия общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова и призова да не купуваме медикаменти, без да сме се консултирали с лекар.  

"България е единствената държава, според мен, където антибиотикът се купува като антипиретик. Защо бе, миличка, купи на детето антибиотик. Отговорът беше: "Защото имаше температура", разказа тя случка със свой малък пациент. Тя подчерта, че антибиотиците не понижават температурата и посочи, че безразборното им купуване е една от причината за липсата в аптеките. 

Тя коментира и липсата на някои медикаменти по аптеките у нас. Личният лекар сподели, че нейни пациенти, живеещи в Монако, са ѝ звънели, за да я помолят да им изпрати антибиотик, който е изчерпан там. „Изравнихме се с другите европейски държави”, каза д-р Николова.

Според нея кризата с лекарствата у нас не е тежка, за разлика от кадровата.

„В кабинетите има от всичко по много. Има и грип, има и COVID, много нетипично за сезона – има и много варицела”, не скри медикът. 

За хората, които не са се ваксинирали против грип, д-р Николова препоръча да водят по-малко стресов начин на живот, да проветряват помещенията, в които се намират, по-често, да почистват повърхностите и да използват маска в аптеки и лечебни заведения.